Pripremite se: Znate li šta zima čini vašem automobilu

Auto 20. okt 202011:26 > 11:27
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Zima je definitivno najgore godišnje doba za sve automobile, te je stoga iznimno važno limenom ljubimcu posvetiti više pažnje nego obično.

Donosimo vam popis najčešćih kvarova i savjete automehaničara.

Hladnoća, niske temperature, snijeg i sol na cesti najveći su neprijatelji vašeg automobila tijekom zime, prenosi net.hr.

U kategoriju brzo otklonjivih kvarova svakako ulaze vrlo česti kvarovi akumulatora zbog hladnoće. Niske temperature nepogodno utječu i na brisače, koji se zamrzavaju za šajbu i tada često dolazi do kvara na motoru brisača koji ‘pregore’ zbog opterećenja. Isti kvar događa se ukoliko se velika količina snijega sa stakala pokušava ukloniti paljenjem brisača.

Tokom zime se autmoehaničarima često javljaju vozači koji imaju problema s odmagljivanjem stakala, a razlog tome je najčešće voda u filtru zraka, zbog čega kroz ventilatore cijelo vrijeme cirkulira vlažan zrak.

Detaljno pranje nakon zime obaveza je svakog vozača

U kategoriju ‘ozbiljnijih’ kvarova svakako se ubraja pucanje gumenih dijelova ovjesa zbog hladnoće, što često vodi do daljnjih, povezanih kvarova.

Također, prilikom parkiranja nakon duže vožnje vozači često povlače ručnu kočnicu te se zbog hladnoće zraka i vrućih diskova kondenzira vlaga i dolazi do smrzavanja pakni za diskove. Prilikom sljedeće vožnje vozač kreće na silu i dolazi do pucanja pakne.

Sol na cesti nagriza aluminijske dijelove na hladnjaku automobila, zbog čega često odlaze klimatizacijski sustavi, a vozači to primijete tek kad krene sezona paljenja klime u automobilu.

Zbog toga je vrlo važno u prvom suhom razdoblju nakon zime dobro oprati cijeli automobil od prljavštine i soli, a posebnu pozornost treba obratiti na podvozje vašeg limenog ljubimca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad