Rusi imaju zanimljiv plan: Vraća se Moskvič

Auto 17. maj 202210:38 > 10:49
Nova.rs

Brend iz sovjetske ere se vraća na iznenađenje svih, jer je Moskva preuzela vlasništvo nad imovinom Renaulta nakon što je francuski proizvođač napustio ovu zemlju.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izjavio je da će fabrika Renaulta u tom gradu biti nacionalizovana, nakon što je ovaj proizvođač saopštio da prodaje cjelokupno poslovanje u toj zemlji zbog sukoba u Ukrajini i sankcija koje su Rusiji uvele mnoge zemlje širom svijeta.

Fabrika, za koju Sobjanin tvrdi da ima „dugu i slavnu historiju“, biće izmjenjena kako bi se proizvodila putnička vozila marke Moskvič.

„Strani vlasnik je riješio da zatvori fabriku u Moskvi. Oni imaju pravo na to, ali mi ne možemo da dozvolimo da hiljade radnika ostane bez posla. Tokom 2022. godine, otvaramo novu stranicu u istoriji Moskvič“, napisao je Sobjanin u svom blogu.

Moskvič se prvo proizvodio u Sovjetskoj uniji i bio je dizajniran da bude izdržljiv i pristupačan putnički automobil,a bio je sklapan od dijelova iz Rusije i Istočne Njemačke. Nakon raspada SSSR-a, ovaj proizvođač automobila je privatizovan ali je kasnije proglasio bankrot.

U Rusiji i dalje ima oko 200.000 registrovanih automobila marke Moskvič, uključujući oko 46.000 koji su stariji od 35 godina, prema podacima Autostat statističke agencije.

Nova.rs
Nova.rs
Nova.rs

Međutim, glavni čovjek Autostata Sergej Celikov smatra da će ovaj povratak biti vrlo težak.

„Potrebne su najmanje dvije godine i najmanje milijardu dolara za razvoj novog automobila“, izjavio je Celikov kada su ga pitali za planove ponovnog oživljavanja sovjetskog brenda.

Što se tiče planova, Sobjanin smatra da će fabrika u Moskvi inicijalno proizvoditi konvencionalne automobile koje pokreću motori sa unutrašnjim sagorevanjem, ali da se u budućnosti očekuje i proizvodnja električnih modela.

On je saopštio da aktivno radi sa Ministarstvom trgovine Rusije kako bi što više dijelova za sklapanje Moskviča dolazilo iz Rusije, a proizvođač kamiona Kamaz bi bio glavni tehnološki partner. U saopštenju, Kamaz navodi da iako podržavaju odluku gradonačelnika Moskve, postoje određeni problemi povodom tehnološke saradnje koja je još uvijek na polju diskusija i da će se oglasiti zvaničnim saopštenjem kada se ti problemi riješe.

Rusija je podsjećamo, nakon najavljenog odlaska McDonald'sa i Coca-Cole pronašla svoje rješenje.

BONUS VIDEO:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar