Zaleđeni brisači na automobilu: Šta vozači ni u kom slučaju ne smiju raditi?

Auto 17. jan 202310:43
Pixabay

Mnogi vozači ne obraćaju puno pažnje na zimske uslove, a samim tim niti na ono šta smiju i šta bi trebali učiniti prije nego što sjednu za volan.

Na primjer, ako veče prije zaboravite staviti zaštitnu foliju preko stakla, cijelo će staklo biti zaleđeno. Problem nastaje, jer se brisači smrznu i “lijepe” za vjetrobransko staklo automobila.

Postoje stvari koje vozači u takvim slučajevima nikako ne bi smjeli raditi. Prije svega, ne biste smjeli voziti sa zaleđenim staklima, jer možete biti i novčano kažnjeni. Prema informacijama ADAC-a, ni struganje leda dok motor radi nije od velike pomoći, piše Fenix magazin.

Mogu se dogoditi i druge pogreške. Kombinacija tekućine za brisanje vjetrobranskog stakla i uključivanje brisača može pružiti lijek na prvi pogled. Međutim, brisači vjetrobrana mogu se slomiti zbog naglog pokreta. Osim toga, tekućina za brisače je već zamrznuta. Ako se brisači miču, pitanje je radi li guma uopšte nešto protiv leda.

Ali šta sada učiniti da ne izgubite 20 minuta ujutru? Postoje dva trika koja će vam pomoći.

Kao prvo, važno je predvečerje. Vozači naravno mogu pokriti vjetrobransko staklo i brisače, ali ako pogledate ulice, vrlo malo ljudi to radi.

S druge strane, srećom, postoje načini kako riješiti zaleđena stakla na automobilu. Sirće je pravi čudesni lijek za zaleđene vjetrobrane.

Vozači mogu koristiti mješavinu vode i sirćeta (omjer 3 prema 1) kao klasični sprej za odmrzavanje ujutru ili je poprskati po vjetrobranskom staklu veče prije. Nastaje malo leda ili ga uopšte nema. Naravno, vozači mogu koristiti i klasične odleđivače.

Važno je da je cijelo vjetrobransko staklo slobodno i da se brisači mogu koristiti na taj način. Usput, ADAC savjetuje da ne koristite toplu ili vruću vodu za odleđivanje vjetrobrana i brisača – u najgorem slučaju to će uništiti stakla. I tada vam više ne trebaju brisači.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar