Znate li šta je crni led? Nevidljiva opasnost za vozače

Auto 02. dec 202214:12
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Decembar je počeo, a sa njim dolazi hladnije vrijeme, pa često i mraz. Noćne temperature su pale ispod nule čime je povećan rizik od leda koji se hvata za asfalt na kojem je teško kontrolisati automobil. Upravo taj sloj se zove crni led, a riječ je o izuzetno opasnoj pojavi, jer se vrlo teško primjećuje.

Radi se o tankom, zaleđenom sloju na kolovozu koji se stvara nakon ledenih kiša ili ponovnog zaleđivanja snijega pri niskoj temperaturi.

Automobili čak i doprinose toj pojavi, jer “tople“ gume otapaju snijeg i led na asfaltu, ali se zatim ta voda ponovo brzo zaledi u vrlo tankom, često prozirnom sloju kada nema saobraćaja. Upravo zbog toga, posebnu pažnju treba obratiti na saobraćajnicama gde nema previše vozila, prvenstveno tokom noći i u ranim jutarnjim satima kada je na putevima manji broj automobila.

Da li postoji rješenje za crni led, odnosno šta treba uraditi kada odjednom izgubite kontrolu nad vozilom i kada više ne postoji nikakvo prianjanje?

Kako piše Auto Klub, vrlo je bitno ostati smiren koliko god je to moguće i izbjegavati iznenadne i oštre manevre. Upravljač morate lagano okretati i vrlo lagano dozirati kočnicu dok ne pređete zaleđenu površinu i dok se točkovi ponovo ne nađu u kontaktu sa asfaltom. Savjet je i da prebacite u nižu brzinu kako biste usporili automobil bez korištenja kočnica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar