Šta sve radi finansijski menadžer?

Biznis 11. sep 201717:49 > 17:55
Izvor: link.co.rs

Za upravljanje novcem u firmi zadužen je finansijski menadžer. To je osoba koja se pridržava poštovanja rokova, koja odlično barata matematikom i statistikom, ali s druge strane poznaje zakon i komunicira sa zaposlenima i klijentima bez konflikata. Jednom riječju, čovjek koji se bavi finansijskim menadžmentom mora da bude „multipraktik“.

Pogledajte šta sve radi finansijski menadžer, koji odlično zarađuje, i koje su prednosti bavljenja ovim poslom.

Otvorena vrata u brojnim kompanijama

Finansijski menadžer daje finansijske savjete i podršku klijentima i kolegama zarad što ispravnijih odluka i zadužen je za finansijsko zdravlje kompanije. On piše finansijske izvještaje, upravlja ulaganjima i razvija planove i strategije za postizanje dugoročnog finansijskog uspjeha firme.

Prilikom izbora ove profesije, jedno je sigurno – finansijski menadžer može da radi i u državnim i u privatnim sektorima i u bankama, raznoraznim kompanijama, multinacionalnim korporacijama, univerzitetima, farmaceutskim kućama, dobrotvornim organizacijama, trgovačkim lancima, osiguravajućim društvima… Zato se do posla u finansijskom menadžmentu dolazi veoma lako.

Velika odgovornost podrazumjeva visoku zaradu

Poslovne obaveze finansijskog menadžera nisu jednostavne.

Kroz praćenje toka novca, predviđanje novih trendova na tržištu, analiziranje konkurencije i promjena, razvijanje kontakata s advokatima, bankarima i potencijalnim potrošačima, finansijski menadžer ima jednu od najodgovornijih uloga u poslovanju svake kompanije.

Sajt za zapošljavanje plata.ba pokazuje da je prosječna plata finansijskog menadžera u BiH čak 1.967 BAM, što potvrđuje da je ovo zanimanje i te kako unosno i perspektivno.

Slobodan vikend za punjenje baterija

Finansijski menadžer uglavnom nema fleksibilno radno vrijeme i radi pet dana u nedjelji od devet časova pa sve do pet sati po podne. Vikend mu je slobodan i tada obično nema nikakvih poslovnih obaveza koje mora da obavi (sem ako ne iskrsne neki urgentan slučaj).

Ali ako tek počinjete da se bavite ovom profesijom, prekovremeni sati će vam u prvih nekoliko mjeseci biti svakodnevica, da biste se što bolje upoznali s politikom firme i njenim zahtjevima. Budite sigurni da će mnoge kompanije vaš trud primjetiti i nagraditi.

Kako da postanete finansijski menadžer?

Ako niste završili fakultet koji vam obezbjeđuje posao u ovoj branši, to ne mora da znači da ovim ne možete da se bavite. Danas postoje mnogi obrazovni programi nakon kojih ćete biti bogatiji za teorijska znanja i praktične vještine i veoma brzo se naći na poziciji finansijskog menadžera. Jedan od tih kurseva ima i BusinessAcademy, koja je za svoje polaznike kreirala intenzivnu obuku finansijskog menadžmenta u trajanju od samo 12 meseci. Završite ovaj program i odvažite se za novi početak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.