Lufthansa otkazala sve letove za Teheran u narednih deset dana

Biznis 10. jan 202014:16 > 14:18
Izvor: Reuters/Fabrizio Bensch

Njemačka aviokompanija Lufthansa je, iz predostrožnosti, otkazala sve letove za Teheran u narednih deset dana.

U saopćenju u petak naveli su da je odluka rezultat “nejasne sigurnosne situacije za zračni prostor oko aerodroma u Teheranu” nakon pada ukrajinskog aviona u kojem je poginulo 176 putnika i članova posade.

Neki zapadni čelnici kažu da je avion nenamjerno pogođen iranskom raketom zemlja-zrak. Iran to negira.

Druge aviokompanije uvode promjene kako bi izbjegle iranski zračni prostor. Alitalia, koja nema letove za Iran od decembra 2018. godine, kaže da se za letove do New Delhija i Maldiva koriste alternativne rute od onih koje obično lete preko Irana i Iraka.

Avion Boeing 737 ukrajinske aviokompanije Ukrainian Airlines koji je trebao letjeti prema Kijevu, pao je 8. januara nedugo nakon polijetanja s aerodroma “Imam Khomeini” u Teheranu. Niko od 176 putnika i članova posade nije preživio.

Iranski zvaničnici su ranije saopćili kako se vjeruje da je avion pao iz tehničkih razloga, što su i ukrajinski zvaničnici smatrali u prvoj fazi. Međutim, naknadno su pronađene crne kutije i rečeno je kako još uvijek nije poznat uzrok pada letjelice.

Jedan od američkih zvaničnika izjavio je kako razmatraju mogućnost da je avion pao zbog jednog od projektila koje je ispalio Iran.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson i premijer Kanade Justin Trudeau kazali su kako posjeduju informacije i dokaze da je ukrajinski avion pogođen iranskim projektilom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad