Tri općine u FBiH s najmanje zaposlenih

Biznis 28. apr 202011:03 > 11:54
Izvor: N1

Iz Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine objavili su podatke o broju zaposlenih u tom entitetu na dan 24. april 2020. godine po prebivalištu osiguranika.

Prema njihovim podacima, ukupan broj zaposlenih u FBiH iznosi 510.364 dok po sjedištu poslodavca ukupan broj zaposlenih iznosi 510.664.

U tabelarnom prikazu broja zaposlenih po prebavilaštu i sjedištu poslodavca, najmanje zaposlenih je u tri kantona u FBiH, i to u Posavskom kantonu, Bosanskopodrinjskom kantonu i Kantonu 10.

U Posavskom kantonu broj zaposlenika po prebivalištu osiguranika iznosi 5.734, a broj zaposlenika po sjedištu poslodavca je 6.339. U Bosanskopodrinjskom kantonu broj zaposlenika po prebivalištu osiguranika je 7.315, dok je broj zaposlenika po sjedištu poslodavca 6.816.

U Kantonu 10 broj zaposlenika po prebivalištu osiguranika iznosi 11.096, a broj zaposlenika po sjedištu poslodavca je 10.833. Općina sa najmanje zaposlenih u Posavskom kantonu je Domaljevac/Šamac i ima svega 383 zaposlenih po prebivalištu osiguranika, dok po sjedištu poslodavca taj broj iznosi 408.

U Bosanskopodrinjskom kantonu, oćina Pale po prebivalištu osiguranika ima tek 156 zaposlenih, a po prebivalištu osiguranika ima 101 zaposleno.

Kada je riječ o Kantonu 10, u općini Bosansko Grahovo broj zaposlenih po prebivalištu osiguranika je 208, dok je zaposlenih po prebivalištu osiguranika 210.

”Objavljeni podaci o zaposlenim osobama su kreirani na osnovu obrazaca koji su procesuirani do posljednjeg statusa i proslijeđeni nadležnim vanbudžetskim fondovima. Razlika u broju zaposlenih prema prebivalištu i mjestu rada, zasnovana je na proceduri generisanja i vrsti podataka. Naime, broj zaposlenih se bazira na prebivalištu zaposlenika (JMBG) bez obzira gdje je osoba zaposlena (u općini prebivališta ili drugoj općini ili u istom kantonu ili drugom kantonu), a broj zaposlenih prema mjestu rada, odnosno prema mjestu poslodavca (JIB-a), generisan je prema broju zaposlenih kod obveznika uplate doprinosa, bez obzira da li se radi o punom ili nepunom radnom vremenu, ili gdje uposlenik ima prebivalište (može biti iz općine gdje je zaposlen, ali može biti iz druge općine ili drugog kantona), tako da je razlika u broju za onu vrijednost koja odgovara broju osoba koje imaju dva ili više radnih mjesta sa nepunim radnim vremenom”, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad