Lufthansa ukida 22.000 radnih mjesta širom svijeta

Biznis 11. jun 202011:19 > 11:25
Izvor: Reuters/Fabrizio Bensch

Njemačka avio kompanija Lufthansa zbog krize usljed pandemije koronavirusa namjerava da ukine 22.000 radnih mjesta širom svijeta, što je 16 posto, saopštila je ta kompanija agenciji France-Presse.

“Imat ćemo 22.000 manje mjesta sa punim radnim vremenom u okviru grupe Lufthansa, a polovina je u Njemačkoj”, navodi ta kompanija i precizira da želi da izbjegne otpuštanja “koliko je to moguće”.

Grupa Lufthansa u okviru koje posluju evropske kompanije SWISS, Austrian, Brussels Airlines i Eurowings, ima 135.000 zaposlenih širom svijeta.

Predsjednik Upravnog odbora Lufhtanse Carsten Spohr je početkom juna ocijenio da je višak samo 10.000 zaposlenih. Međutim, “potražnja u vazdušnom saobraćaju očigledno će biti obnovljena veoma polako”, navodi kompanija koja takođe planira smanjenje flote za 100 aviona od 763 letjelice koliko ih ima.

“Bez značajnog smanjenja troškova za osoblje tokom krize, ugrozićemo mogućnost boljeg ponovnog pokretanja i rizikovati slabljenje Lufthanse”, prokomentarisao je Michael Niggemann, šef ljudskih resursa u izvršnom odboru grupe.

Lufthansa je zbog pandemije korona virusa u prvom tromjesečju 2020. izgubila 2,1 milijardu eura, a da bi prevazišla krizu dobila je devet milijardi eura državne pomoći i kredite koje garantuje njemačka država.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad