Kako dobiti posao: Kakve osobe biraju poslodavci

Biznis 28. jul 201509:30 > 09:35
Izvor: morgueFile

Portal koji se bavi ekonomskim i tržišnim temama "Business Insider" proveo je istraživanje koje je pokazalo da poslodavci najčešće biraju osobe koje žele da dobiju određeni posao, a ne samo da se domognu bilo kakvog radnog mjesta.

Istraživanje je pokazalo na koji način poslodavci saznaju da li određeni kandidat zaista želi da dobije posao za koji podnosi zahtjev.

Većina poslodavaca prije donošenja konačne odluke o angažovanju novog radnika žele saznati da li kandidat želi posao za koji je objavljen konkurs ili želi samo da dobije bilo kakav posao.

David Politis, izvršni direktor kompanije za softver BetterCloud, je izjavio da kandidata tokom razgovora za posao prvo pita šta bi bio kandidatov posao iz snova ako bi mogao raditi sve što zaželi.

Isto tako, kandidate pita zašto onda ne rade taj određeni posao kada već žele da to rade.

“Ova dva pitanja poslodavcima će jasno pokazati mnogo o motivima, ambicijama i strahovima kandidata za posao”, rekao je Politis.

Prema ovom istraživanju, većina poslodavaca tek nakon što otkriju ambicije i strahove kandidata pokušavaju da saznaju prioritete i očekivanja na poslu i radno iskustvo kandidata.

Politis je kazao kako kandidate stoga pita “Šta volite raditi kada ste na radnom mjestu, ali i šta mrzite raditi?”.

Važno je saznati da li kandidat zaista želi obavljati radne obaveze

Prema njegovom mišljenju, vrlo je važno saznati da li kandidat zaista želi obavljati radne obaveze koje se od njega očekuju.

“Kandidat i poslodavac bi trebali provesti određeno vrijeme da razgovaraju i o dobrim, lošim i ružnim aspektima posla kako bi se u kompaniji uvjerili da je to pun pogodak a ne da budu iznenađeni nakon nekoliko dana rada”, istakao je ovaj stručnjak koji je učestvovao u istraživanju.

Na kraju je zaključio kako mu je najvažnije da kandidat pokaže da je krajnje ozbiljan u vezi sa zahtjevom za određeno radno mjesto.

Smatra kako je za poslodavce važno da pronađu uposlenike koji će u potpunosti biti posvećeni viziji kompanije kao i ogovornostima i obavezama na radnom mjestu.

“Zato tokom intervjua želim shvatiti osobu, šta želi uraditi u karijeri i shvatiti ako bi mi odgovorala za određeno radno mjesto. Dešava se da neke kandidate pokušam razuvjeriti od zahtjeva za posao jer želim biti pošten s njima kada su u pitanju lošije strane posla, ali i visoka očekivanja u kompaniji”, rekao je Politis.

Istakao je kako je njegov cilj prilikom angažovanja novog uposlenika da shvati ne samo da kandidat zaista želi dugo godina da radi za kompaniju nego i da će biti sretan na tom radnom mjestu.