SIM kartice iz Gračanice: Prilika mladima za zaposlenje

Biznis 21. avg 201518:41 > 19:04
Izvor: N1

Bosanskohercegovačka kompanija Elatec otvorila je u Gračanici, novosagrađenu tvornicu za personalizaciju SIM i pametnih kartica. Elatec je dio grupacije istoimene njemačke kompanije čiji proizvodi se distribuiraju širom svijeta. Firma iz Gračanice je među 12 svjetskih firmi koje proizvode SIM kartice.

Sa 16 inžinjera stvorena je prilika mladim ljudima da prave elektronske kartice za banke, SIM kartice i RFID čitače. Šansu je dobio i Amer Alić iz Gračanice koji montira čitače.

Uzimamo pločicu, priključujemo na nju USB kabl, stavljamo u kućište, zavrćemo i montiramo u plastično kućište. Zavrćemo i na njega nanosimo naljepnicu i nakon toga svega priključujemo na jedan RFID čitač i unosimo u računar i programiramo za taj čitač“, objasnio je  Amer Alić, montažer elektronske opreme.

Tvornica ima najmodernije mašine i kapacitet za proizvodnju dva miliona SIM kartica godišnje. Proizvodnja 2.,3. i 4. generacije kartica, zahtjeva visoke standarde sigurnosti koji još nisu viđeni u našoj zemlji.

Proces personalizacije se odvija već dugi niz godina u BiH. U cilju unapređenja usluga, mi smo odlučili korak naprijed. Tako da smo aplicirali za dobijanje GSM certfikata čime bi stekli uslove da se nađemo na listi certificarnih kompanija“, rekao je Esmir Mulić, regionalni menadžer prodaje Elatec.

Prilikom personalizacija na karticu se izvršavanjem skripti na personalizacijskog mašini zapisuju statičke skripte i dinamički podaci genereisani za svakog pojedinačnog korisnika mobilnih operatera. Sam proces pesranizolacije sastoji se od električne i grafičke peresonalizacije i eventulano dodatnih aktivnosti“, istakao je Osman Berbić, tehnički konsultant.

Do sada je uloženo više od tri miliona maraka, a planirana su ulaganja od dodatnih dva miliona u nabavku opreme, proširenje kapaciteta i otvaranje novih radnih mjesta.

A šta je bilo potrebno da proizvodi iz Gračanice budu konkuretni na svjetskom tržištu?

Da bi zadovoljili zahtjeve sa tehničke strane, mi smo formirali tim mladih inžinjera koji su prošli potrebne edukacije diljem svijeta od zemalja zapadne Evrope do Azije gdje su sticali potrebna znanja“, kazao je Esmir Mulić.

SIM kartice koje se nalaze u našim mobitela, nebitno od kojeg operatera proizvode se u ovoj gračaničkoj firmi. Elatec ima 9 predstavništava u Evropi, Americi i Australiji gdje se prodaju i ovi proizvodi. Također, rade i za neke regionalne operatere.