Aerodrom Bihać na korak do realizacije višedecenijskog projekta

Biznis 15. aug 202114:03
Potpisivanje Memoranduma

Aerodrom Bihać je na korak do realizacije višedecenijskog projekta, a tome ide u prilog i potpisani Memorandum o razumijevanju JP "Aerodrom Bihać" sa konzorcijem CHEMIE TECH DMCC (CTD) i EMIRATES GATES INVESTMENT, Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Memorandum su potpisali Adnan Bajrić u ime JP, direktor CTD Mazarali Kamumiya Saiyed i H.H Sheikh Saeed bin Tahnoon bin Saqar Al Nahyan za EGI. On je definisan shodno zakonima BiH, a u vezi pravnih, ekonomskih i dr. aktivnosti prije fizičke izgradnje. Shodno ranijem Memorandumu Vlade USK i Grada
Bihaća sa istima.

“Memorandum je rezultat prethodne godine i razmjene informacija i razrade projekta, ne samo investitora iz UAE, nego i Turske i drugih država sa Bliskog i Dalekog istoka. Ovo je znak i inicijativa našem osnivaču – Gradskom vijeću Bihaća da se odredi koji model saradnje želi ponuditi investitorima, a našem finansijeru – Vladi FBiH je šansa da omogući adekvatne pretpostavke za potencijalne investitore kao što je eksproprijacija zemljišta što bi nam udjel – omjer suvlasništva povećalo ili is/finansira projekat do kraja i oduži se Krajini. Minimalno što mogu i trebaju uraditi jeste da izdaju suverene garancije u vezi minimalnog broja putnika – prometa, ali i Vlada USK-a da podrži realizaciju projekta, da Zakon o JPP ne ostane samo na papiru, jer ćemo imati širu društvenu, privrednu i dr. korist i značaj od Aerodroma”, naveo je Adnan Bajrić, v.d. direktora Aerodroma u Bihaću.

Kako je istakao dalje, osnivač i finansijer trebaju uradi ono što su obećali, a uprava aerodroma planirala kroz Trogodišnji plan aktivnosti.

“Na kraju, trebat će nam malo vremena da Aerodrom postane samoodrživ, odnosno profitabilan, a sigurno da hoće i to samo kroz nekoliko godina zahvaljući našoj krajiškoj dijaspori, privrednim aktivnostima sa Evropom, kao i turističkim sa Azijom. Ovo je historijska šansa za ostvarenje naših višegeneracijskih snova i želja, ali i razvoj privrede i turizma, približavanje domovine dijaspori, omogućavanje, dolaska, povraka i investranja u domovinu”, poručio je Bajrić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare