Za 20 godina izgrađeno manje od polovine autoputa na Koridoru Vc

Biznis 19. maj 202218:59 > 20:141 komentar

Brojna obećanja, spora realizacija. Rokovi uglavnom nisu ispoštovani. Okončanje radova na koridoru Vc još nije ni blizu, ni nakon 20 godina od početka radova. Riječ je o 325 kilometara autoceste. Od optimističnih prognoza, do rečenice nije važno, prošla su puna dva desetljeća.

Umjesto sadašnjih skoro dva sata iz Sarajeva do Goražda biće potrebno 45 minuta. Isto toliko trebat će nam do Mostara. Jednog dana. Kada Koridor Vc konačno bude izgrađen.

Prognoze kada će biti završeni radovi bile su stalne. I nizale se godinama. Sada je nova tu: do 2028. godine Koridor Vc odnosno 325 km biće izgrađeno, kažu nadležni.

“Sve ide sporo jer nije bilo dokumentacije, mi sad intenzivno radimo… dokumentaciju.. u zadnje 4 godine. Koridor Vc kada se pogledaju parametri mi smo jako zadovoljni”, kazao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Za premijerovo zadovoljstvo dovoljno je 113 km od 278. Radovi su u toku, a neke kritične tačke, kao što je Tunel Prenj daleka su budućnost.

Put za more iz Sarajeva koji danas traje 3,5 sata trebao bi trajati svega dva sata, kada se Koridor Vc završi. Prepreka je mnogo. Jedna od njih jeste i rast cijena. Milijardu i 100 hiljada zbog toga će biti skuplji preostali radovi.

I to nije jedina otežavajuća okolnost. Općinski sud u Mostaru utvrdio je da Federacija diskriminira stanovnike u južnim dijelovima Mostara izgradnjom Koridora 5C.

“Da sada sve ovakve probleme riješe, ne vjerujem da bi do 2028. godine završili Koridor Vc”, kazla je Amna Popovac, predsjednica udruženja “Eko dvogled” iz Mostara.

Ovakvi problemi i u drugom entitetu koji treba izgraditi 46 km. Prva faza je od petlje Tovira do Kostajnice. Ova petlja čini spoj autoputa Banjaluka – Doboj i Koridor Vc.

Druga faza je od Kostajnice do Putnikovog brda, odnosno to je Dobojska obilaznica koja bi prema dokumentima iz 2018. u ovoj godini trebala biti završena. Treća faza počinje krajem ove godine.

Autoceste RS prognoziraju da će do 2026. izgraditi svojih 46 km. Federacija prognozira 2028. za kraj svojih 278.

“Da li će se izgraditi za 5-6 godina mislim da nije važno”, kaže Novalić.

A nije, čini se, važno ni što je za 20 godina izgrađeno manje od polovine autoputa na Koridoru Vc.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar