Borba milijardera: Branson planira let u svemir prije Bezosa

Biznis 02. jul 202107:58
MANDEL NGAN, Don EMMERT / AFP

Milijarder Richard Branson će 11. srpnja testnim letom svoje tvrtke Virgin Galactic Holdings Inc otputovati do ruba svemira, izvijestila je u četvrtak ta tvrtka za svemirski turizam, čime bi Branson pretekao milijardera Jeffa Bezosa, koji let planira za 20. srpnja.

Uspješan let Virginovom letjelicom VSS Unity označio bi ključnu prekretnicu u utrci uvođenja nove ere privatnih komercijalnih svemirskih putovanja, piše Reuters.

Svemirska utrka

Također, značio bi i da će Branson putovati izvan Zemljine atmosfere prije Bezosa, pokretača Blue Origina, suparničkog poduhvata svemirskog turizma.

Bezos, osnivač američkog maloprodajnog internetskog diva Amazona, let u svemir raketom New Shepard planira za 20. srpnja, zajedno sa svojim bratom Markom, pilotkinjom Wally Funk te osobom koja je putem dražbe za izlet u svemir platila 28 milijuna američkih dolara, a čiji identitet još nije poznat.

Svemirsku utrku, koja uključuje i kompaniju SpaceX Elona Muska, koji još nije odredio datum svog leta, prati optimizam da će svemirska putovanja postati “mainstream”, pri čemu globalna financijska kuća UBS procjenjuje da bi godišnje tržište takvog turizma do 2030. moglo iznositi tri milijarde američkih dolara.

Dva probna leta

“Virgin Galactic je avangarda nove komercijalne svemirske industrije, nastale da otvori svemir čovječanstvu i zauvijek promijeni svijet”, poručio je Branson u Virginovoj objavi.

Bransonova misija 11. srpnja bit će dvadeset i drugo letačko ispitivanje VSS Unitya i četvrti svemirski let tvrtke, podsjetio je Virgin.

No, bit će prvi koji će imati kompletnu posadu od dva pilota i četiri “specijalista za misiju”, uključujući Bransona.

Prije planiranog početka pružanja komercijalne usluge 2022. godine, predviđena su još dva probna leta, napomenuli su iz Virgina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare