Crna prognoza MMF-a za Veliku Britaniju: Rezultati lošiji nego u Rusiji

Biznis 31. jan 202314:211 komentar
Stock Photo for Free

Ekonomija Velike Britanije suočit će se s najlošijim rezultatima od svih ekonomija članica G7, propadajući čak i ispod Rusije, navodi se u najnovijem izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda.

MMF je još jednom smanjio svoju prognozu za Veliku Britaniju, predviđajući smanjenje od 0,6 posto u odnosu na prognozu rasta od 0,3 posto iz prošlog oktobra.

Mračni izgledi za nadolazeću godinu stavljaju Ujedinjeno Kraljevstvo daleko iza drugih zemalja članica G7 i označivši je tako kao jedinu zemlju – među naprednim ekonomijama i ekonomijama u nastajanju – za koju se očekuje da će pretrpjeti godinu pada BDP-a.

Prema prognozi MMF-a, ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva će zaostati za Njemačkom, pa čak i Rusijom koja je pogođena sankcijama, pri čemu se očekuje da će obje zemlje zabilježiti skroman rast ove godine.

Otkako je Rusija započela svoju “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini, postala je predmet sankcija sa Zapada. Samo u Ujedinjenom Kraljevstvu sankcije protiv Rusije premašile su 18 milijardi funti prvi put jer su pooštrena financijska ograničenja za banke i oligarhe Kremlja.

Očekivanje recesije za UK dolazi nakon štrajkova javnog sektora zbog plaća i inflacije koja još uvijek iznosi više od 10 posto dok kriza troškova života snažno pogađa ekonomiju ove zemlje.

Među ostalim zemljama G7, MMF-ova predviđanja BDP-a za 2023. pokazuju rast od 1,4 posto u SAD, 0,1 posto u Njemačkoj, 0,7 posto u Francuskoj, 0,6 posto u Italiji, 1,8 posto u Japanu i 1,5 posto u Kanadi .

Iz MMF-a je saopšteno da predviđeni pad britanskog BDP-a odražava “strožu fiskalnu i monetarnu politiku i financijske uvjete te još uvijek visoke maloprodajne cijene energije koje opterećuju kućne budžete”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar