Evropska centralna banka dodatno podigla kamatne stope – krediti još skuplji

Biznis 02. feb 202315:44
Shutterstock

Evropska centralna banka odlučila je da od 8. februara dodatno podigne tri ključne kamatne stope za dodatnih 50 baznih poena. Tako će kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja biti tri posto, stopa na marginalne kreditne olakšice 3,25 posto i na depozitne olakšice 2,5 posto.

Kako je saopćila Evropska centralna banka, i dalje će se zadržati kurs rasta kamatnih stopa stabilnim tempom, kako bi se održale na nivou dovoljno restriktivnom da bi inflacija mogla da se vrati u okvire cilja od dva posto.

“Upravno vijeće je danas odlučilo da podigne tri ključne kamatne stope ECB za 50 baznih poena i očekuje da će ih dalje podizati“, saopćila je ECB.

S obzirom na inflatorne pritiske, kako se ističe, namjera ECB je da dodatno podigne kamatne stope za još 50 baznih poena na svom sljedećem sastanku u martu, a zatim će procijeniti dalji put svoje monetarne politike.

Podsjetimo, prošli put je Evropska centralna banka 21. decembra podigla ključne kamatne stope za dodatnih 50 baznih poena. Kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja bila je 2,5 posto, stopa na marginalne kreditne olakšice 2,75 posto i na depozitne olakšice dva posto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar