Košarac: Što prije zabraniti izvoz oblovine, ogrijevnog drveta i peleta

Biznis 10. jun 202217:01
Izvor: N1 / Faruk Zametica

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine uputilo je danas prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvoza oblovine, ogrijevnog drveta i peleta nadležnim institucijama na dostavu mišljenja, nakon čega će odluka biti predložena Vijeću ministara na usvajanje, naveo je resorni ministar Staša Košarac.

“Očekujemo da će nadležne institucije uraditi svoj dio posla i da ćemo u najkraćem roku usvojiti odluku”, rekao je Košarac.

Prijedlogom je definisano da se izvoz oblovine, ogrijevnog drveta i peleta iz BiH zabranjuje 90 dana od stupanja na snagu ove odluke, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Košarac ističe da je onemogućavanje privremenog izvoza oblovine, ogrijevnog drveta i peleta od ključnog značaja za građane i privrednu zajednicu u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u situaciji globalnog poremećaja na tržištu sirovina i enormnog poskupljenja energenata.

“Naša namjera je da prioritetno brinemo o građanima i obezbijedimo dovoljne količine sirovine za domaće proizvođače i drvoprerađivače, koji se godinama suočavaju sa problemom nedostatka sirovine na tržištu”, rekao je on i dodao da su zbog toga predložili zaštitne mjere.

Košarac ističe da primarno vode računa o interesu građana i zaštiti domaće privrede.

“Ne želimo da naši ljudi iz Republike Srpske i FBiH predstojeću zimu dočekuju u neizvjesnosti i sa hladnim radijatorima, dok se istovremeno našim peletom griju stanovnici zapadnih zemalja”, kaže Košarac.

Prijedlog odluke izrađen je na osnovu zaključaka Vlade Republike Srpske, te inicijativa ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH, koje su dostavljene Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

Komentari

Vaš komentar