Nikad kraja poskupljenjima: “Živimo u banana državi”

Biznis 20. nov 202220:11 3 komentara

Novi udar na džepove građana. Najavljuju se nove cijene brašna i mlijeka, iako ni ove prethodne nismo dobro zapamtili. Kupaca je sve manje, a rješenjima se odavno niko više ne nada. Živimo u banana državi, kažu građani.

Iznenađenjima nikad kraja. Dok se građani pokušavaju privići na aktuelne cijene osnovnih životnih namirnica, svakodnevno ih na policama dočekaju nove cijene, u prvom redu brašna i mlijeka. Novčanik sve lakši, a računica sve teža.

Ipak, promjena je bilo. Prosječna neto plata u septembru porasla je za nešto više od 14% u odnosu na isti period prošle godine. Uporedo, hrana je poskupila za 26%. Ni luksuz nije ono što je nekad bio, poručuju građani.

“Sve su svemu je strašno. Došlo je na to da nam je osnovno postalo luksuz, bez obzira i na povećanja plata i na povećanja minimalca, mi smo sada niži nego kada smo imali prijašnje plate i bile one prijašnje cijene. Mi živimo u jednoj banana državi”, kazala je jedan prolaznica.

Da nam prijeti recesija, upozoravali su stručnjaci mjesecima unazad. Sada o slabljenju kupovne moći građana svjedoče trgovci na pijacama. Kažu, iako nisu podigli cijene, mušterija sve manje.

“Nije ništa poskupilo, ali nema naroda, nema omladine. Sve stari ljudi dođu, malo kupuju dva paradajza, dvije krastavice, sve pomalo. Narod nema para. Pretežno subota nedelja su pijace malo punije, veća je potražnja, a ovim ostalim danima manja je potražnja i manje ima prodavača”, kaže prodavač Salih Hadžić.

Sve je manje i vjere da će oni koji su nadležni pronaći rješenje.

Kako bi pomogle građanima, brojne zemlje Evropske unije ‘zamrznule’ su cijene nekoliko osnovnih životnih namirnica. Što se tiče rješenja u Bosni i Hercegovini, vlasti su se zadržale na jednokratnim pomoćima najugroženijim kategorijama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad