Ništa od srbijansko-njemačkih ćevapa

Biznis 28. mar 202121:25 0 komentara

Od najave tadašnjeg predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da kompanija Tonnies stiže u Srbiju prošlo je više od pet godina, a od njemačko – srbijanskih ćevapčića i dalje ništa. Da li će ih ikada i biti s obzirom na to da, prema pisanju Bloomberga, njemački milijarder i vlasnik jedne od najvećih mesnih industrija na svijetu Clemens Tonnies razmatra mogućnost da proda kompaniju.

Krajem aprila 2015. potpisan je memorandum o razumijevanju, a krajem februara sljedeće godine Aleksandar Vučić najavio je da će u junu biti potpisan ugovor sa Tonniesom, koji je trebalo da za nekoliko godina u Srbiji godišnje proizvodi četiri miliona svinja.

„Dobili konačnu vijest od g. Tonniesa, a to je da želi da ulaže i želi da radi u našoj zemlji i da želi dugo godina ovdje da ostane“, rekao je Vučić 23. februara 2016.

Ugovor o dolasku i ostanku u Srbiji nije potpisan, ali je dvije godine kasnije stiglo novo obećanje.

„Od 1. novembra 2018. godine oni ulaze u investiciju, tokom proljeća 2019. treba da kreće sa izgradnjom prve farme, onda tako godinu za godinu u tri godine treba da budu izgrađene tri farme i onda na kraju da ide jedna klanica“, rekao je srbijanski ministar Branislav Nedimović 16. maja 2018.

Tri godine kasnije nema ni farmi ni klanice, ali poljoprivrednici ističu da se zemljište u Banatu i dalje „čuva“ za tu kompaniju iako, kako navode, nije ispunila uslove za dobijanje zemljišta. Podsjećaju da je Zakon o poljoprivrednom zemljištu iz 2015. godine omogućio investitorima da po pravu prvenstva uzmu u zakup zemljište u državnoj svojini na 30 godina.

„Opština Kikinda prva je donijela odluku da daje firmi Tonnies dvije i po hiljade hektara, zatim je to uradila i zrenjaninska gradska uprava odnosno skupština. Tada smo mi reagovali. Prvo smo se žalili pokrajinskom Sekretarijatu za poljoprivredu gdje smo odbijeni nakon toga smo pokrenuli upravni spor pred Upravnim sudom u Novom Sadu. To zemljište se sada drži na „tihom podgrijavanju“ tipa – izdaje se na godinu dana, dok se vjerovatno cijela stvar ne istjera na čistac“, kaže Slavko Vukov.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran navodi da je Tonniesu Srbija bila interesantna zbog toga što je zemlja kukuruza koji je osnovna namirnica za ishranu svinja, kao i zbog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom, ali ocjenjuje da kada do sada nije, vjerovatno i neće doći u Srbiju.

„Ja sam volio ili želio da se pojavi takav investitor prije pet godina ili šest, ali prema infomracijama sa kojima svi raspolažemo, očigledno da on ima ozbiljne probleme i ja ne očekujem da će se on skoro pojaviti ovdje na našem prostoru. Mi moramo – moj je uvijek princip „u se i u svoje kljuse“. Mi znamo da proizvodimo svinjsko meso, znamo šta je svinja, izvozili smo još u vrijeme kneza Miloša, izvozili smo u EU, dakle znamo kako se taj posao radi“, kaže Prostran.

A kako je prije nekoliko dana objavila Agencija Bloomberg, Clemens Tonnies razmatra prodaju porodične kompanije. Pozivajući se na nezvanične, dobro obavještene izvore, agencija navodi da bi vrijednost kompanije mogla da bude procijenjena na čak četiri milijarde eura, a pregovori sa potencijalnim ponuđačima bi mogli da počnu već u narednih nekoliko sedmica.