Osim rasta cijene, prijeti i nestašica peleta ako vlast ne zabrani izvoz

Biznis 28. maj 202218:411 komentar

Cijene energenata rapidno rastu. Osim plina, goriva, sada je mnogo skuplji i pelet. ''Cijene su nerealne, ovo je profiterstvo'', poručuju ogorčeni, u teškoj ekonomskoj situaciji, bh. građani. Cijene su udvostručene.

Iako tek dolazi ljeto Muhamed Softić uveliko razmišlja o zimi. Cijena peleta sve je veća. Nekada je za tonu plaćao 250 KM, a pelet trenutno košta 640 KM.

”Meni treba po ovoj cijeni sedam mjeseci moje penzije bez da jedem, da plaćam režije da bih platio pelet da se grijem. Sada imam običaj reći, kako su cijene otišle – sve što ti Vlada ponudi da sufinansira bolje ćeš proći”, kazao nam je Muhamed Softić.

A najbolje prolaze prodavači. Cijena raste zbog velike potražnje i izvoza. Samo tokom ove godine izvezeno je više od 25 hiljada tona peleta.

Prema dosadašnjoj cijeni za kuću od 150 kvadrata bilo je potrebno izdvojite 1.500 KM tokom zimske sezone. Zbog nove cijene bit će potrebno izdvojiti preko 3.000 KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Jasminu Softiću trebat će i više. Na pelet je prešao prije nekoliko godina zbog cijene, ali i iz želje da se smanji zagađenje zraka.

”Grijnu sezonu sam završavao sa 2.500 do 3.000 KM0, a sada po ovim novim cijenama trebat će mi sigurno duplo oko 5.000 do 6.000 KM. Tako da smo odlučili da se vratimo na korištenje uglja”, dodao je Jasmin Softić.

Zbog toga će aerozagađenje biti povećano. Pelet je već sada teško nabaviti. Potrošači su ugroženi.

”U doba krize domaći proizvođači peleta se okreću izvozu i sada u uslovima krize i nedostatka plina. Evropsko tržište će biti crna rupa koja će sve gutati, kompletan pelet. Naši potrošači ne mogu plaćati cijenu koju sebi mogu dopustiti njemački ili austrijski proizvođači”, pojasnila je Gordana Bulić, iz Udruženja za zaštitu potrošača.

Iz firme za prodaju ogrjeva kažu da prijeti nestašica. Svaki dan završe bez zalihe. Cijena metra drva je 138 KM, a tona kamenog uglja 216 KM.

”Briketa već odavno nemamo na stanju jer se sve izvozi, tako da se mi pribojavamo i smatra se da ako ostane ovakva situacija ako institucije ne obustave izvoz doći će do nestašice i takva situacija će biti i sa svim ostalim energentima”, kazao je Muhamed Helać, menadžer firme za prodaju ogrijeva.

A institucije odnosno Vijeće ministara već je odbilo da zabrani izvoz trupaca. Sličan scenario predviđa se i sada za pelet. Dok ostale države brinu o svojim građanima, bh. građani će se ove zime očito morati oblačiti slojevito. U svojim domovima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar