Preminuo jedan od najbogatijih Hrvata

Biznis 08. jun 202318:47 0 komentara
Juroslav Buljubašić (Milan Sabic/PIXSELL)

U bolnici na talijanskoj Sardiniji u četvrtak nešto prije 17 sati u 64. godini preminuo je poznati splitski poduzetnik Juroslav Buljubašić.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, preminuo je nakon što je dan ranije doživio teški moždani udar od kojeg se nije uspio oporaviti. Na Sardiniji je bio s obitelji na odmoru na brodu

Iako je sklonost prema biznisu pokazivao još kao dijete, prodajući sladoled, u ozbiljniji posao krenuo je devedesetih kada je 1993. putničkim brodovima povezao Split i Anconu. Kasnije su došli veći brodovi koji su plovili na prekooceanskim rutama. Imao je dva hotela, putničku agenciju, bio je osnivač Splitsko-dalmatinske banke. Bio je jedan od najvećih hrvatskih privatnih brodara.

Ranije je, još kao mladić, 1981. s još petero kolega pokrenuo vlastitu tvrtku montiranja telefonskih centrala. Bili su konkurentni jer im je cijena bila niža od državnog monopolista PTT-a.

Dvije godine kasnije osnovao je „ugovornu organizaciju udruženog rada“. Spojio je prvi faks na ovim prostorima, prvi je počeo posao sa satelitskim antenama.

U splitskom brodogradilištu radili su akustiku, elektroniku i vatrodojavu na dvama, po njegovom mišljenju, najljepšim brodovima koji su ikada izišli iz splitskog škvera: Amorelli i Isabelli.

Opširnije na portalu Jutarnji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad