Privrednici u RS plaćaju i pet puta jeftiniju struju nego na tržištu

Biznis 23. dec 202115:50 0 komentara
Pixabay

Elektroprivreda Republike Srpske sa privrednicima je dogovorila i do pet puta niže cijene u odnosu na berzanske, a građanima godinama unazad nudi cijene i do 80 posto niže od tržišnih, kaže za N1 Velibor Šipovac Direktor Direkcije za tržišno snabdijevanje električnom energijom u ERS, uz objašnjenje da je neminovnost postepeno usklađivanje sa tržištem.

“Trenutno je tržišna, berzanska, cijena za narednu godinu oko 250 EUR/MWh. Procjena je da će ista nastaviti sa rastom. Kada se desi potreba da ERS kupuje el. energiju, onda to čini po cijenama koje su trenutne na tržištu, ali to se ne reflektuje na naše kupce”, pojasnio je Šipovac.

Šipovac je pojasnio da će, s druge stane, u 2022. godini privrednici u RS plaćati daleko niže cijene od ovih. A to je, kaže, dokaz da ERS vodi računa o privredi.

“Za narednih 12 mjeseci smo usaglasili cijene el. energije za kupce koji pripadaju tržišnom snabdijevanju te iste se kreću od 50 do 87 EUR/MWh. Poskuplјenje koje je bilo neminovno je daleko manje od onog koje se dešava ili planira u regionu”, kazao je sagovornik N1.

Iz Elektroprivrede RS su naglasili da će se morati postepeno prilagođavati tržišnim uslovima, kako ne bi ugrozili stabilnost sistema i onemoćili investicioni razvoj.

“ERS građanima RS nudi cijenu el.energije nižu i od proizvodne i već godinama subvencioniše privredu, čak i do 80 posto od tržišnih cijena, ako trenutno iste posmatramo”, rekao je sagovornik N1.

Na koncu Šipovac je potcrtao da je ERS pouzdan snabdjevač koji proizvodi dovoljno el. energije za kupce u Republici Srpskoj, ali da ima i viškova koji se plasiraju na tržište. Taj višak se, kaže, prodaje putem berze Seepex, ali i putem bilateralnih ugovora u skladu sa regulativom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad