Prvi pad inflacije u Eurozoni u zadnjih 17 mjeseci

Biznis 30. nov 202215:13
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Prvi put u posljednjih 17 mjeseci, zabilježen je pad inflacije na europskom kontinentu, konkretno u zemljama koje se nalaze u Eurozoni.

Potrošačke cijene porasle su za 10 posto u godini zaključno s novembrom, prema prvom uvidu u službene podatke za 19 zemalja koje koriste euro. Radi se o padu od rekordnog skoka od 10,6 posto zabilježenog prethodnog mjeseca i niži je od onog što su očekivali ekonomisti.

U Njemačkoj, najvećoj ekonomiji EU, godišnja inflacija pala je na 11,3 s 11,6 posto, dok je rast cijena u Francuskoj ostao stabilan na 7,1 posto, pokazuju zvanični podaci objavljeni u srijedu. Inflacija u Italiji pala je na 12,5 sa 12,6 posto, dok je Ššanija zabilježila veći pad, na 6,6 sa čak 7,3 posto.

Međutim, cijene i dalje brzo rastu, potaknute sve većim troškovima energije i hrane.

Dok je inflacija cijena energije pala na otprilike 35 posto u odnosu na prošlu godinu, u poređenju s gotovo 42 posto u oktobru, cijene hrane, alkohola i duhana nastavile su snažno rasti. U novembru je zabilježen rast za 13,6 posto, u odnosu na 13,1 posto prethodnog mjeseca.

Temeljna inflacija, koja isključuje nestabilne cijene hrane i energije, ostala je stabilna na 5 posto.

Podaci iz eurozone podstiču nadu da je inflacija u mnogim najvećim ekonomijama možda dosegla vrhunac, što je omogućilo centralnim bankama da povuku agresivna povećanja kamatnih stopa koja stvaraju pritisak na globalnu ekonomiju. Potrošačke cijene u Sjedinjenim Državama porasle su za 7,7 posto u godini zaključno s oktobrom, što je najniža godišnja vrijednost od januara.

“Činjenica da vidimo da su ti brojevi niži nego što je većina nas očekivala, to je dobra vijest”, rekao je Bert Colijn, viši ekonomist eurozone u ING banci.

Cijene nafte drastično su pale od ljeta jer su strahovi od recesije i ograničenja zbog koronavirusa u Kini promijenili izglede potražnje. Cijene prirodnog plina u Europi također su pale s najviših vrijednosti svih vremena nakon uspješne kampanje punjenja skladišta i zbog relativno blage zime.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar