Ruski lanac trgovina u BiH bez proizvoda iz Rusije, građani zadovoljni cijenama

Biznis 18. maj 202219:125 komentara

U jeku krize izazvane ratom u Ukrajini u BiH stiže prvi ruski lanac trgovina. Uprkos krizi, Ruska Federacija je, bar kada se radi o energentima, i dalje važan vanjskotrgovinski partner BiH, iz ove zemlje od početka godine je uvezno robe u vrijednosti preko 122 miliona KM, a u Rusiju izvezeno nešto više od pet miliona.

Proizvodi iz BiH

Ruski lanac trgovina u BiH bez proizvoda iz Rusije. Vodku Moskva proizvodi Dalmacija vino.

“U ovom trenutku ovdje nema ruskih proizvoda iz nama svima poznatih razloga, a mi ćemo gledati u budućnosti, nadamo se da će se sve ovo smiriti i da ćemo biti u poziciji da nabavljamo dio i ruske robe”, rekao je Miroslav Dronjak, direktor centra Mere.

U ponudi samo ograničen broj proizvoda iz Bosne i Hercegovine, Italije, Srbije, uglavnom nepoznatih proizvođača, ali sa znatno nižim cijenama. Kažu nikada neće prodavati proizvode poput hljeba i mlijeka, već samo one koje mogu ponuditi znatno jeftinije.

“Povoljne su cijene što je najbitnije, ima i finih proizvoda, treba malo više pogledati”, kazala nam je jedna građanka.

“Tek sam stigla, još gledam, nisam primijetila ništa da me je oduševilo“, bilo je i ovakvih odgovora.

Ovaj lanac trgovina već posluje u Srbiji, plan je širenje na Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.

Potresi na tržištu

Ovo je prvi market ovog tipa otvoren u BiH, a plan je da se otvore marketi u Doboju i Prijedoru, a zatim i u Bijeljini i Bihaću.

Sve se dešava u jeku rata u Ukraijini. Iako kriza potresa sva tržišta uvoz iz Rusije nije smanjen, radi se uglavnom o energentima, kameni ugalj, gas i nafta. Primjetan je blagi pad izvozda od milion KM za prva četiri mjeseca ove godine.

“Lijekovi, hrana, dijelovi za namještaj i az obuću i to malo smanjenje se reflektuje kroz kašnjenja, probleme sa transportom. Nadam se da će se to stabilizirati u dogledno vrijeme, kako to bude situacija dozvoljavala”, kazao je Enes Ališković iz VTK BiH.

Upravo rat u Ukrajini uzrokovao je potrese na tržištu, veliku energetsku krizu u Evropi, a građane potakao da kupuju zalihe, i biraju jeftinije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar