Telekom Premier ligu plaća više od Kine, Antonijević: Bolje da prave autocestu

Biznis 30. nov 202117:46 > 18:04
Izvor: Pixabay.com/Ilustracija

Telekom Srbija će plaćati čak 900 odsto skuplja prava za prijenos utakmica Premijer lige u periodu od 2022. do 2028. godine, u odnosu na važeći ugovor koji ima Sport klub. Riječ je o ukupno 600 miliona funti (što je oko 705 miliona eura) - po sezoni 100 miliona funti. Ovu računicu iznio je, na osnovu objava i informacija magazina Times i Atletik, britanski bloger koji sebe naziva The Swiss Rambler i na Twitteru ima više od 193 hiljada pratilaca.

Razlog zbog kog se pomenuti bloger bavio analizom ugovora za pravo prenosa utakmica Premijer lige je šestogodišnji ugovor sa kompanijom NBC vrijedan 2,7 milijardi dolara, odnosno dvije milijarde funti. Ocjenivši da je vrijednost ugovora značajno porasla – više nego duplo, on u analizi posebno izdvaja nekoliko država, među kojima je i Srbija koja će za prava prenosa Premijer lige izdvajati čak 10 puta više nego sada.

„Novi nordijski šestogodišnji ugovor od dvije milijarde funti duplo je veći od prethodnog, australijski je skoro 60 odsto veći, dok Srbija plaća 10 puta više. Samo je Kina zabilježila pad“, ukazuje ovaj bloger.


Pravnik Milan Antonijević podijelio je ovu analizu na svom Twitter nalogu ističući da Kina plaća upola manji iznos.

Čekajte, ako dobro vidim, državna kompanija Telekom je prava za Premijer ligu našim novcem platila duplo više nego Kineska TV kompanija, tj. 600 miliona, dok je za Kinu plaćeno 300 miliona? Bolje Telekomov autoput da su napravili ili metro u Novom Sadu“, naveo je Antonijević.


Kina, prema objavljenim podacima plaća 300 miliona funti, ali za dvije godine manje. Kada se gleda cijena po sezoni – Srbija plaća 100 miliona funti (oko 117 miliona evra), a Kina 75 miliona funti (oko 88 miliona eura).

Telekomov ugovor, osim u Srbiji, obuhvata prava u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, na Kosovu, u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Sloveniji. Naime, radi se o Arena Sport kanalima čija mjesečna pretplata iznosi 17,50 KM (Silver) odnosno 21,50 KM (Gold).

swissramble.blogspot.com

 

Podsjetimo, prvi čovek Telekoma Srbija, Vladimir Lučić, nije želio da otkriva vrijednost ugovora koji su potpisali, rekavši da je to poslovna tajna. On je, kao što je N1 već objavio, ostao pri stavu da su kupovine sportskih sadržaja od strane Telekoma čista poslovna odluka koja će na kraju donijeti veći profit i dividende, odbacivši optužbe da je strategija te telekomunikacione kompanije zapravo dio šire strategije srpskih vlasti za sticanje “meke moći” na Balkanu.

United Media za prava prenosa utakmica Premijer lige ima zaključen ugovor na period od 2019. do 2022. godine. Godišnja cijena je 12 miliona eura. Prema riječima direktora Sport kluba Nemanje Simeunovića, prava na prenose Premijer lige Sport klub ima do septembra 2022. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar