U 2023. godini najviše će trebati konobara, trgovaca, građevinaca

Biznis 06. dec 202215:59
Izvor: Unsplash (ilustracija)

U Federaciji BiH (FBiH) u 2023. godini najviše će trebati, između ostalih, trgovaca, konobara, građevinaca i vozača kamiona, pokazuje anketa koju su među poslodavcima sproveli federalni Zavod i kantonalne službe za zapošljavanje.

Prema rezultatima ove ankete, u FBiH će u 2023. trebati i šivača, bravara, varilaca, kol-centar operatera, kuhara, zidara, CNC operatera, stolara, tesara, krojača, armirača, elektrotehničara i mašinskih tehničara.

Prema stručnoj spremi, poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom trećeg stepena i to 62 odsto, slijedi tražnja za radnicima srednje stručne spreme četvrtog stepena – 23 odsto, te za radnicima visoke stručne spreme osam odsto, saopšteno je iz federalnog Zavoda za zapošljavanje.

Za zanimanja sa fakultetskim obrazovanjem, najveća potražnja prema prognozama poslodavaca biće iskazana za radnicima iz IT sektora /inženjeri elektrotehnike, sistem inženjeri, programeri/, zatim ekonomistima, magistrima farmacije, te mašinskim i građevinskim inženjerima.

Od specifičnih kategorija, većina poslodavaca iskazala je spremnost za zapošljavanje mladih bez radnog iskustva, demobilisanih boraca, nekvalifikovanih radnika i žena iz ruralnih područja, a najmanje su spremni da zaposle migrante kao potencijalnu novu radnu snagu na tržištu rada u FBiH.

U okviru istraživanja tržišta rada 2022/2023, koje na godišnjem nivou sprovode federalni Zavod i kantonalne službe za zapošljavanje, tokom septembra i oktobra organizovano je anketiranje reprezentativnog uzorka poslodavaca iz FBiH koji imaju pet i više zaposlenih.

Prema obliku vlasništva, istraživanjem je najviše obuhvaćeno subjekata iz privatnog sektora – 94 odsto, a prema veličini, najviše je mikro /45 odsto/, zatim malih /37 odsto/, srednjih /12 odsto/ i velikih firmi /šest odsto/, što odgovara privrednoj situaciji u FBiH.

Od ukupno 1.380 anketiranih poslodavaca, njih 790 ili 57,2 odsto iskazalo je potrebu za zapošljavanjem novih radnika u narednoj godini, a njih 5.630, uglavnom zbog očekivanog povećanja obima poslovanja.

Najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem u narednoj godini iskazane su za zanimanjima u industriji – 31 odsto, kao i u uslužnim djelatnostima, isti procenat, a zatim u trgovini 27 odsto i građevinarstvu 11 odsto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar