U BiH prisutna puzajuća poskupljenja: Provjerili smo šta možete kupiti za 30 KM

Biznis 15. mar 202121:56 > 16. mar 2021 11:485 komentara

Niko ne vodi statistiku, ali novčanici ne varaju. Cijene su sve veće, kažu građani. Ekipa N1 bila je u kupovini i provjerila šta se to može kupiti za 30 KM. Izbor između manje, kvalitetnije količine, ili obimnijeg ali nešto jeftinijeg proizvoda svakodnevna je dilema.

Pogodak je naći kvalitetnu hranu na akciji, pa tako kupiti više, za manje novca. Zato većina kupaca pomno prati crvene i žute naljepnice.

“Sve je poskupilo skoro duplo. Evo gledajte meso piletina, duplo skoro, bataci su bili 2,5-3 KM, a sada su 5-6 KM”, kažu nam.

“Hrana je najviše poskupila, i to se osjeti na budžetu. Posebno nas penzionera. Pođimo od brašna pa nadalje”, ističe jedan penzioner.

“Piletina je najviše poskupila”, tvrde građani.

Ekipa N1 obavila je dnevnu nabavku. Kupili smo neke od osnovnih životnih namirnica. Pastu za zube, zaštitnu masku za lice, sapun, šećer, pavlaku, so, ulje, mlijeko, makarone, narandže i kilogram pilećeg filea.

Za dvije kese osnovnih životnih namirnica, izdvojili smo 27,69 KM. Oko 30 KM, za dnevnu, ukupnu potrošnju ima porodica koja živi od jedne prosječne ili dvije minimalne plate.

Tzv. puzajuća poskupljenja, uvijek su prisutna upozoravaju iz udruženja potrošača. Ne poskupe svi proizvodi različitih proizvođača u isto vrijeme, pa je nemoguće da je došlo do lančanog poskupljenja. Jedan po jedan podigne cijenu, tako da se s protokom vremena teko primjeti.

“Pošto dvije prosječne plate ne mogu izmiriti ni prosječnu košaricu, dakle jedna prosječna plata u jednoj obitelji ide na hranu. To je ono što je trenutno najkritičnije jer svi trgovci znaju da bosanskohercegovački čovjek, troši na hranu, i tu su najveća poskupljenja”, govori Marin Bago iz UG Natura.

Cijene rastu, a svakako jedan od novih troškova je i kupovina zaštitnih maski. Da bi jedna porodica obezbjedila za svakoga po jednu masku, neophodno je mjesečno izdvojiti najmanje 30 KM.

Poseban problem su količine proizvoda. Smanjuje se gramaža, a cijena ostaje ista. Marketinški trik je i proizvodnja nestandardnih pakovanja, tako da cijenu više nemate sa čime porediti.

Komentari

Vaš komentar