Uskoro se ukida roaming između Evropske unije i BiH

Biznis 17. jan 202316:421 komentar
Izvor: Pixabay

Zastupnik Sabora Republike Hrvatske Bojan Glavašević objavio je radosnu vijest za građane Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja Zapadnog Balkana - uskoro bi se trebao ukinuti roaming sa Evropskom unijom.

Kako je Glavašević rekao za N1, ovo je rečeno na današnjoj sjednici Sabora u okviru koje su razmatrali izvještaje premijera RH koji se tiču Evropske unije. Među dokumentima je bio i Sporazum koji je, kako Glavašević kaže, potpisan na samom kraju 2022. godine o ukidanju roaminga između EU i Zapadnog Balkana.

“Potrebno je još potpisati nekoliko bilateralnih sporazuma koji se odnose na teleoperatere. Tada će zemlje Zapadnog Balkana imati benefit – nema efektivnog roaminga između zemalja EU i Zapadnog Balkana. To predugo čekamo. Naplaćali su se građani daleko previsokih cijena”, rekao je Glavašević za N1.

Podsjetimo, na samitu održanom u Tirani 6. decembra 2023. godine, potpisana je Deklaracija o romingu kojom se omogućava smanjenje naknada za roming između EU i Zapadnog Balkana od 1. oktobra 2023. godine. Tada je rečeno da će to smanjiti troškove rominga za građane na cijelom Zapadnom Balkanu i EU dok putuju u region i EU, kao i smanjiti operativne troškove poslovanja i podstaći poslovanje van svojih granica.

“Ova inicijativa je izuzetna, pogotovo što je urađena na dobrovoljnoj osnovi između telekomunikacionih operatera”, kazali su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar