Visočka kompanija Vimar dobila odobrenje za izvoz mesa u EU

Biznis 22. jul 202118:58 1 komentar

Poznati su Visočani po proizvodnji vrhunskog sudžuka i pečenice. No, ne uspjevaju svi da dnevno prerade i do 20 tona mesa. Pošlo je to za rukom kompaniji Vimar, koja proizvode izvozi u Srbiju i Makedoniju.

“Trenutno se pregovara za Kosovo i Albaniju, a juče smo dobili obavještenje Kancelarije za veterinarstvo BiH da nam je konačno odobren izvoz na teritoriju EU”, rekla je Ehlimana Ajdin, direktorica Vimara.

Upravo je EU, kroz projekat EU4Business pomogla razvoj ove kompanije, uložili su 300 hiljada+PDV nepovratnih grant sredstava za modernizaciju pogona.

“Konkretno se radi o komorama za barenje, za zrenje, o sorgo punilicama, i ostalo. Prvenstveno su nam povećali kapacitete. Naši dnevni kapaciteti u starom pogonu bili su oko tri tone dnevno, a u novom su dvadeset”, kazala je Ajdin.

Rast kapaciteta povećao je i broj zaposlenih, sada ih je skoro 70. A potrebe i dalje rastu. Upravo je očuvanje radnih mjesta prioritet za EU, dati firmama nepovratna sredstva kako bi sanirale štete nastale u pandemiji.

“U svjetlu toga EU je sa svoje strane prepoznala podršku podrške privredi u BiH i osigurala preko 70 miliona EUR, pomoći za mala i srednja preduzeća pomogla im je da stanu na noge, i izađu iz krize”, rekao je Johann Sattler, šef delegacije EU.

Dodatni poticaj za preduzeća je svakako otvaranje novih tržišta.

“Ja se nadam naredni put kada budem u Beču, da ću u marketima Billa i Hoher pronaći Vimarove pileće hrenovke”, dodao je Sattler.

Prepuna je mapa onih koji su sredstva dobili. Desetine preduzeća – metalska industrija u Bihaću, poljoprivreda u Odžaku, drvoprerađivači u Konjicu, Agroturizam u Petrovcu, vinari u Trebinju…

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (1)

Vidi sve komentare