Brzinski mramorni kolač na čaše

Cooking 04. aug 202222:21 0 komentara
Digifoodstock / Profimedia

Stara dobra poslastica ponovo stiče sve veću popularnost.

Mramorni kolač ili marble cake je kolač sa prugastim šarama potput mermera koje postižete laganim miješanjem tijesta različite boje.

Ako su vam vaši dosadašnji slatkiši koje pravite svakodnevno dosadili onda je ovo pravi izbor da unesete neke promjene u svoju kuhinju.

Predstavićemo vam standardni recept za mramorni kolač koji uvek možete kombinovati sa ostalim sastojcima baš po vašoj mjeri.

Slobodno se igrajte, dodajte ovoj ukusnoj đakoniji voće, višnje i jagode su uvek dobra ideja, a ispostavilo se da se i banana fantastično uklapaju.

Narendajte limunovu ili narandžinu koru, ili se na kraju slobodno odvažite i umjesto šećera u prahu stavite šlag ili sladoled sa strane ili možda preko kolača kada ga budete serivrali kako bi se otopio i još više omekšao.

Oni najhrabirji uvijek mogu da se odluče i na staru dobru glazuru od čokolade kako bi kolaču dodali poseban šmek.

Pored toga u smjesu uvek možete da ubacite i ekstrakt vanile ili rum za kolače pa vaš mramorni kolač može da dobije i egzotičan prizvuk.

Nemojte da se brinte, vrlo lako se sprema, a vjerovatno već sve potrebne sastojke imate u svojoj kuhinji, tako da možete već odmah da prionete na posao, a vaši ukućani će nakon ručka imati i super desert kojim će moći da se zaslade.

Varijacije osnovnog recepta se razlikuju od majstora do majstora kako je to čest slučaj sa kulinarskim zavrzlamama.

Mi smo za vas izabrali ovu varijantu koja ide sa jogurtom jer smo zaključili da mu jogurt dodaje na sočnosti i mekoći, tako da ćete sigurno izbeći da kolač bude suh, već će se topiti u ustima.

A, ako stalno kuburite sa mjerama za kuhanje i često pravite greške u količini pronašli smo varijantu mramornog kolača za koji će vam biti potrebne samo čaše standardne veličine koji svi imamo u svom domu.

Nemojte da se brinete, neće biti prosipanja, dodavanja i oduzimanja brašna, pa dodate više nego što treba jednog sastojka-onda da nadoknadite morate i drugog i tako završite sa prevelikom količinom tijesta koje nikako ne može da stane u kalup koji ste mu namijenili.

Ako nemate vagu, za ovaj recept su vam potrebne samo male čaše od jogurta.

Sastojci:

1 čaša jogorta

1 čaša šećera

2 čaše brašna

3/4 čaše ulja

2 jajeta

1 prašak za pecivo

3 kašike kakaa

3 kašike kuhane kafe

Priprema:

Zagrijati rernu na 180 stepeni

U tepsiju staviti papir za pečenje, vidite da obložite sa svih strana papirom, a ako ne možete svuda da stavite papir, obavezno ivice tepsije pređite puterom.

Kao još jedna dobra zamjena za tepsiju može da posluži i silikonski kalup koji nekada nije potrebno ni nauljiti.

Izmiksati jaja sa šećerom, polako dodavati ulje, zatim naizmjenično brašno sa praškom za pecivo i jogurt.

Podijeliti tijesto na dva dijela, pa u jednu polovinu tijesta umješajte kakao i kafu.

U kalup naizmjenično sipati tamno i svijetlo tijesto praveći šare kao na mermeru.

Peći 20 min na 180 stepeni u manjem kalupu.

Pečen kolač iseći i posuti šećerom u prahu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!