Grčka baklava – sočna i ukusna

Cooking 11. maj 202116:28 1 komentar
Pixabay

Bliži se Bajram, a sa njim dolazi i neizostavni tradicionalni kolač baklava. Postoje različite vrste baklava, načini i pripreme, a danas smo se odlučili za grčku baklavu.

Sastojci

– 600gr kora za pitu
– 5 jaja
– 250gr šećera
– 1 solja ulja
– 1 kiselo mlijeko
– 1 prašak za pecivo
– 1 vanil šećer
– 350 gr mljevenih oraha

SIRUP

  • 4 šolje šećera
  • 4 šolje vode

Priprema

1. Kore podijeliti na pola. Jaja umutiti, dodati šećer, ulje, kiselo mlijeko, prašak za pecivo i vanil šećer.Redjati u pleh i kore premazati svaku posebno sa gornjim filom.Kada se potrosi 300 gr kora u sredinu staviti 350 gr oraha pa nastaviti slagati dalje kore. Posljednja kora isto treba da bude namazana. Složenu baklavu isijeći prije nego što se stavi i  peći na srednjoj temperaturi.

2. Sirup: Šećer i vodu kuhati 15 min. Na toplu baklavu preliti hladan sirup.

Prijatno!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare