Za 4.500 i 7.500 eura vrbovali migrante obećavajući im odlazak u EU

Crna Hronika 16. jun 202016:37 > 19:06
Izvor: N1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenih djela krijumčarenja migranata u okviru policijske operacije kodnog naziva "Kamerun". Optuženi se terete da su počinili kaznena djela: Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata u vezi sa kaznenim djelom krijumčarenja ljudi. U akciji su učestvovale i agencije u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH, dok iz Ministrastva vanjskih poslova BiH nema odgovora vezanih za pribavljenje viza u diplomatskom

Jackson Ndipa i Agbor Donatus Eta, sa nekoliko njima poznatih osoba, stekli su nezakonitu imovinsku korist tako što su tokom 2019. i početkom 2020. godine za novčane iznose između 4.500 i 7.500 eura na teritoriji Kameruna, Francuske i Bosne i Hercegovine, djelujući kao organizirana skupina vrbovali državljanje Kameruna obećavajući im odlazak u zemlje Evropske Unije, navodi se u optužnici Tužilaštva BiH.

“U optužnici se navodi, da su optuženi krijumčarenim migrantima, pribavili vize u diplomatskom predstavništvu BiH u Egiptu, pod krinkom namjere posjete BiH radi vjerskog turizma, da bi po dolasku u BiH, organizirali smještaj ilegalnih migranata na području Konjica, te pokušali organizirati njihov odlazak iz BiH kopnenim i zračnim putem, uručivši im putne isprave Francuske i Italije, koje su glasile na druge osobe”.

Ministarstvo sigurnosti BiH na upit N1 odgovara da se radi o akciji spriječavanje krijumčarenja ljudima, koju su provele agencije u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH, odnosno Granična policija BiH uz asistenciju Službe za poslove sa strancima BiH.

“Nakon hapšenja, krajem januara ove godine, osumnjičene osobe predate su Tužilaštvu BiH. Podsjećamo da Ministarsvo sigurnosti nema operativnu nadležnost i prvenstvena uloga je stvaranje povoljnog ambijenta za rad i podrška policijskim agencijama u sastavu MS BiH i drugim sigurnosnim agencijama za efikasnu borbu protiv svih vrsta organiziranog kriminala”, navode iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Da li je tačno i kako se moglo dogoditi da Kamerunci pribave vize u diplomatskom predstavništvu BiH u Egiptu, pod krinkom namjere posjete BiH radi vjerskog turizma, iz Ministarstva vanjskih poslova na upit N1 nema odgovora. Novinari također nisu imali priliku danas postavljati pitanja na sastanku ministrice Bisere Turković sa ministrom Gentom Cakajem.

“Nažalost zbog daljih obaveza delegacije Republike Albanije nećemo imati vremena za pitanja”, poručuje Nebojša Regoje, Ured za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Većina ilegalnih migranata je otkrivena i spriječena prilikom pokušaja odlaska iz BiH u januara ove godine. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad