Vildana Selimbegović: Bruxelles nije za dom spreman

Kolumne 21. jul 201708:19 > 10:42
Izvor: N1

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić opet je ustalasao partijska prijateljstva diljem Bosne i Hercegovine i naravno onaj dio domaćeg pravosuđa od koga se očekuje konkretna akcija: Tužiteljstvo BiH, dakle, koje nikako da se uhvati ukoštac s kriminalom i korupcijom.

Piše: Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica Oslobođenja

No, pozabavimo se političkim značajkama Mektićeva istupa zbog koga mu je v. d. glavna tužiteljica Gordana Tadić urgentno najavila novu tužbu Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH. Šta je uradio Mektić osim što nije htio sakriti šta misli o samitu HDZ-a BiH i Milorada Dodika, sa sve parlamentarnom pratnjom iz SNSD-a, u Mostaru, pa je ovaj najnoviji izljev ljubavi starih partijskih prijatelja nazvao koalicijom za dom spremni? Dirnuo u žicu, reklo bi se: ministar je predložio bošnjačkim partijama u vlasti (SDA i SBB) da sjednu za sto sa Savezom za promjene i dogovore se kako će zajedničkim snagama povući zemlju naprijed, što u prevodu znači i bolji život svakog građanina.

Na prvi pogled, ništa strašno, dogovor kuću gradi, uostalom u dogovor se skoro pa svakodnevno zaklinje i lider HDZ-a BiH Dragan Čović. No, čim se malo zagrebe površina postaje razvidno jasno zašto je HNS-ov delegat u Domu naroda BiH Mario Karamatić izveo čitav igrokaz uoči zasjedanja Doma u četvrtak, prosuo more dezinformacija o izvozu mesa u Tursku i proglasio državnog ministra za spoljnu trgovinu Mirka Šarovića – inače iz SDS-a, što će reći Saveza za promjene – kućnim prijateljem Bakira Izetbegovića, izgovorivši to kao da je riječ o teškom krivičnom djelu.

Šarović je kriv jer se bori da stočari i mesari iz BiH imaju posla, a još je krivlji što nosi iskaznicu SDS-a iz koga dolazi i Mektić, jer je upravo Mektić upozorio da je saborovanje u Mostaru izvedeno zarad zaštite lika i (ne)djela Nikole Špirića, SNSD-ovog predsjednika parlamentarne komisije za nadzor nad OSA BiH, optuženog za falsificiranje zapisnika Komisije?! I sam se Dodik usred Mostara javno zakleo da će Špirića – čija se smjena iz Komisije traži – braniti združene ruke HDZ-a i SNSD-a po cijenu državnih obavještajnih i sigurnosnih agencija, cijele OSA ako treba.

To združeno opredjeljenje najblaže rečeno doima se paralelnom putanjom u Europsku uniju koju (ne)dvosmisleno zagovara prvak HDZ-a, makar kada zakazuje sastanke u Bruxellesu i kada u režiji HNS-a insistira na svojoj opciji izmjena Izbornog zakona u BiH. Da je tako potvrdio je i Dom naroda u kome je HDZ-ov prijedlog prošao, zdušno podržan rukama SNSD-a, no ako ga Čović zaista želi Dodik mu nije dovoljan.

Zna se i kako Dodik stoji u očima međunarodne zajednice, zna se i da je na crnoj listi SAD-a, a da ni Čović za svoje pothvate nema ovu vrst podrške nedavno se čulo iz usta najmoćnije europske liderke Angele Merkel, zbog čega su karamatićevi glasnogovornici njemačku kancelarku prozvali Fatom Merkelovom.

Zasmetala im građanska BiH. No, ne treba obraćati pažnju ni na povampirenu odbranu Merkelove u režiji SDA-ovih satelita: pravi ispit za bošnjačke partije u vlasti bit će zapravo odaziv na Mektićev prijedlog. Ako ga prihvate, djelima će demonstrirati da su za europske reforme i zemlju jednakih ljudi, ukoliko ostanu nijeme pokazat će zapravo da su im od reformi draži principi Dragana Čovića i Milorada Dodika. I Bosna i Hercegovina u raljama političarenja u kojima i jeste duže od dvije postdejtonske decenije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.