Pomjeranje "Labuđeg jezera" – splet nesretnih okolnosti

Kultura 20. dec 201613:00 > 13:27
N1

U sarajevskom Domu mladih održana je pres-konferencija na kojoj su pojašnjeni razlozi otkazivanja izvođenja baletnog spektakla "Labuđe jezero" Carskog ruskog baleta u dvorani Skenderija.

Kako je od ranije poznato, spektakl koji se trebao održati na ledenoj plohi dvorane Skenderija prvobitno je zakazan za 12. decembar, međutuim zbog tehničkih poteškoća izvođenje je pomjereno za 20. decembar, ali je i to otkazano zbog nemogućnosti pomjeranja ranije zakazane turneje.

Kako je na pres-konferenciji potvrdio organizator sarajevskog događaja Edin Muftić radilo se 200 posto da se ova predstava izvede – ali je spletom nesretnih okolnosti, njeno izvođenje moralo biti pomjereno.

Novi datum izvođenja ove predstave je 18. novembar 2017. godine, kada će Carski ruski balet predstavu “Labuđe jezero” izvesti u dva termina u Sarajevu. Jedno izvođenje će biti u saradnji sa osnovnim školama za mlađu poplaciju, dok će glavno izvođenje biti u subotnjem, večernjem terminu.

Ovaj audio-vizuelni baletni ansambl na ledu po cijelom svijetu izvodi ovaj spektakl, ali tek su se u Sarajevu susreli sa problemom nedostatka leda, odnosno vode da bi se obezbijedila ledena površina u Zetri.

Muftić je u obraćanju novinarima kazao da su potreba 24 sata da se formira ledena površina, ali zbog nedostatka vode u glavnom gradu BiH – to nije bilo moguće izvesti.

Članovi produkcije događaja Kristijan Stefanovski i Danijel Stefanov su na pitanje reporterke N1 da li su se ikada ranije susreli sa ovim problemom, odgovorili:

“Ovo je presedan u balkanskoj turneji. Nismo uopće očekivali ovo. Sarajevo je glavni grad i stvarno nismo razmišljali da se ovo može desiti”.

Istakli su da je na prvi zakazani datum, 12. decembra, kompletna postava Carskog ruskog baleta bila u Sarajevu, bili su spremni za izvođenje – ali nakon što su čuli da je to tehnički nemoguće izvesti, morali su nastaviti dalje – zbog ostalih datuma na turneji.

“Mi zbog ovoga nikoga ne optužujemo. Nikoga ne možemo smatrati krivim. Ovo je jednostavno set nesretnih okolnosti”, potvrdio je Muftić u obraćanju novinarima.

On je izjavio da će svi oni koji žele povrat novca, a imaju kupljenju kartu, to već moći uraditi od sutra, 21. decembra. Novac će biti vraćen u punom iznosu na onim mjestima gdje je karta za izvođenje baleta na ledu “Labuđe jezero” kupljena. Svi oni koji su elektronski kupili kartu, novac će im biti vraćen na račune.

Inače, skoro sve ulaznice su bili rasprodane, a Muftić je potvrdio da ih je na dan izvođenja ostalo tek nekoliko stotina, tako da je stao u kraj ranijim spekulacijama da se događaj otkazuje zbog slabe zainteresovanosti.

Sefanovski i Stefanov su dodali da su jako iznenađeni interesovanjem za baletnu predstavu u Sarajevu.

“Jako smo prijatno iznenađeni interesovanjem za ovaj događaj. Shvatili smo da Sarajevo ima potencijal za ove stvari, mnogo veći nego neki drugi gradovi na Balkanu, koji imaju više stanovnika, a manje interesovanja za događaj poput ovoga”, rekli su.

Na tom fonu je i dogovorena dalja saradnja organizacija za događaje sličnim ovome, ali i ostalih velikih zvijezda koje potencijalno mogu doći u Sarajevo i predstaviti se ovdašnjoj publici.

Inače, preneseno je i to da Carski ruski balet iz Sankt Petersburga izražava žaljenje što zbog spleta nesretnih okolnosti nisu mogli nastupiti u Sarajevu. Oni su jedna jako važan i veliki baletni ansambl, koji nastupa po cijelom svijetu – tokom cijele godine.

Kod drugog otkazanog/pomjerenog datuma, grupa je bila voljna da izvede predstavu – ali je bilo logistički to nemoguće uraditi, jer bi se u suprotnom poremetila turneja koju imaju u Njemačkoj. Rađeno je i na dostavljanju leda iz Skoplja u Sarajevo, za izvođenje baleta – ali zbog oslanjanja na dogovor sa Njemačkom, bilo je neizvodivo.

U nedjelju je stigla i ta potvrdna informacija, te su u saopštenju medijima objašnjeni konkretni razlozi novog pomjeranja i odlaganja izvođenja “Labuđeg jezera” u Sarajevu.

Organizatori su na koncu još jednom potvrdili naum da ovaj vizuelno scenski spektakl predstave u Sarajevu, te će to biti urađeno u novembru naredne godine, ne jednom – nego u dva navrata.

Stefanovski je kazao da ovo ne treba smatrati tragično, jer će se “Labuđe jezero” na ledu izvesti u Sarajevu, i 100 posto će se isplatiti svima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.