U Sarajevu otvorena izložba "The Museum is Closed"

Kultura 22. jul 201712:26 > 12:30
Anadolija

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine danas je otvorena izložba "The Museum is Closed" talijanskog umjetnika Emanuela Mascionija kojom se ponovo stavlja akcenat na situaciju u bosanskohercegovačkoj kulturi.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Talijanski umjetnik je rekao kako je izložba koncept i ono što ga je navelo da se posveti ovom radu i izložbi je činjenica da je prije pet godina krenuo da uđe u Zemaljski muzej i primijetio je natpis “Muzej je zatvoren”.

“Pomislio sam da je u pitanju neka umjetnička instalacija, ali kada sam shvatio da je muzej zatvoren došao sam na ideju da te neke segmente koji čine takvu situaciju pokušam da smjestim u muzejski prostor”, pojasnio je Mascioni.

Jedan od kustosa izložbe Mak Hubjer pojasnio je da su na projektu radili u protekla dva mjeseca.

“Uz izložbu fotografija Emanuela Mascionija i predstaljanje 30 njegovih fotografija koje su nastale u posljednjih 20 godina njegovog puta na Balkanu, predstavljamo i prvi nezavisni umjetnički list. U pitanju je list “Telal” i to je novina koja će, prije svega, stvoriti umjetnički novinski prostor gdje ćemo prikazivati umjetničke radove lokalnih umjetnika, ali treba i da priča o savremenoj problematici i aktuelnostima”, istakao je Hubjer.

Plan je da novina izlazi mjesečno s tiražom od oko 3.000 primjeraka.

Govoreći o projektu “Muzej je zatvoren”, Hubjer je kazao da je talijanski umjetnik došao na ideju da izlaže u Sarajevu, jer je s projektom počeo u ovom gradu, 2012. godine napravivši fotografiju zatvorenog muzeja.

“To ga je zaintrigiralo kao umjetnika i personu da se vrati u Sarajevo nakon pet godina i napravi retrospektivnu izložbu svojih radova posvećenih ovom gradu i institucijama kulture”, dodao je Hubjer.

Marica Filipović, zamjenica direktora Zemaljskog muzeja BiH, izrazila je zadovoljstvo jer se ponovo stavlja akcenat na situaciju u kulturi u BiH putem izložbe koju je priredio Mascioni.

“Nadam se da će njegova fotografija, kojom predstavlja zatvorena vrata Zemaljskog muzeja, ponovo potaknuti odgovorne osobe u našoj zemlji da počnu razmišljati o tome da je zaista zadnji trenutak da se razriješi situacija s kulturnim institucijama u BiH”, poručila je Filipović.

Kustosica Ilarija Valbonesi zahvalila se svima onima koji su pružili podršku otvaranju ove izložbe ali i lista Telal. Naznačila je da je ovo početak saradnje između Sarajeva i Rima na kulturnom nivou.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.