Božinović za N1: Vidimo nemire u Evropi, a mi pjevamo i zabavljamo se

Kultura 17. dec 201811:59 > 12:04
N1

Vedrana Božinović, glumica, pisac i dramaturg, za N1 je govorila o gostovanju predstave "What is Europe" na internacionalnom festivalu Cervantino u Meksiku, koja je rađena u produkciji Scene MESS.

Kazala je da je put od preko 30 sati preko okeana bio iscrpljujuć, ali da je je predstava jako dobro primljena.

“Ljudi su jako dobro primili predstavu koja iako govori o problemu odnosa Balkana i Evrope, o našoj frustraciji Evropskom unijom, oni su to jako dobro razumjeli. Mi smo se začudili, a onda su nam objasnili da sve što je nama Evropska unija njima je Amerika, a da su oni ti Balkanci u našoj priči”, ispričala je gošća Novog dana.

Božinović je govorila i svom radu kao dramaturg, na predstavama Andraša Orbana “Hasanaginca” u mađarskom novosadskom pozorištu “Ujvideki Szinhaz”, kao i na predstavi “Kapital” u Kraljevskom narodnom pozorištu na Cetinju.

“Trenutno je u pripremi naš treći zajednički projekat”, najavila je.

Kazala je da je predstava “Kapital” politički nekorektna, odnosno ne naginje ni na jednu stranu, tako da je gledaoci ili jako hvale ili je osporavaju.

“Mislim da smo napravili predstavu koja je drugačija od svega što igra barem u tom pozorištu, a i u Crnoj Gori. Ja znam da takvih predstava u BiH nema. Zašto? Ja mislim da mi vrlo rijetko u pozorištu govorimo o stvarima koje nas se zapravo tiču i koje nas zapravo okružuju. Mislim da se mi ograničavamo na to da dajemo ljudima neku poruku ‘sve je u redu ne brinite ništa'”, istakla je Božinović.

Smatra da je cijeli svijet u jednoj “strašnoj uzlaznoj putanji fašizma”.

“Vidimo nemire koje se dešavaju u Evropi, vidimo ko pobjeđuje u svim tim zemljama, a mi u isto vrijeme onako pjevamo i zabavljamo se”, kazala je u razgovoru sa Almom Dautbegović-Voloder.

Pogledajte video kompletnog gostovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.