Godina štakora u Mostaru obilježena uz ''Šarmantni put svile i šetnju kroz Gansu

Kultura 12. jan 202021:18 > 21:20
Anadolija

Svečanost dočeka Nove kineske godine, koja je u znaku štakora, večeras je održana u Mostaru uz okupljanje visokih zvanica, pjesmu, ples i dobre želje.

Svečanost povodom iščekivanja godine štakora u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru je okupila brojne goste i uzvanike iz javnog i političkog života, na novogodišnjem koncertu nacionalne simfonije: ”Šarmantni put svile i šetnju kroz Gansu”.

Ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping je pozdravio sve nazočne i naglasio kako se ”lunarna” Kineska nova godina proslavlja već 4.000 godina i kako je to najstariji, najduži i najradosniji kineski praznik.

Izrazio je zadovoljstvo što praznik koji se slavi s obitelji i prijateljima obilježava i u Mostaru koji, kako je naglasio, kineski narod jako voli.

”Oni uživaju da promatraju skokove sa Starog mosta i kušaju poznata hercegovačka vina. Za većinu posjetitelja, uključujući i mene, Stari most je prva asocijacija na Mostar”, kazao je kineski ambasador.

Naglasio je kako mostovi ne povezuju samo dvije obale, nego i narode i ideje, čineći udaljenost manjom, a srca bližima.

“Osvrćući se na 2019 godinu, s radošću primjećujemo da je to bila dobra godina za bilateralne odnose između naše dvije zemlje. Gradimo još više mostova kako bi umanjili geografsku udaljenost”, kazao je kineski ambasador u Mostaru.

Podsjetivši da bilateralna suradnja između BiH i Kine traje već 25 godina, prenio je najsrdačnije želje kineskog naroda za Novu godinu štakora, koja, prema kineskoj tradiciji, označava novi početak.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Posjetitelji koncerta u Mostaru imali su priliku uživati u bogatim sadržajima kroz pjesme i ples koje izražavaju klasični šarm puta svile, ali pokazuju i trendove moderne i prepoznatljive zapadne Kine.

“Muzika je univerzalni jezik bez granica, stoga trebamo učiti jedni od drugih i raditi zajedno na boljoj budućnosti”, poručeno je s ovog koncerta uz najljepše novogodišnje želje.

Umjetnička trupa iz Gansu provincije ima 32 člana, a u organizaciji Ministarstva kulture i turizma NR Kine došla je u BiH kako bi proslavila Festival proljeća te tako podijelila kinesku kulturu s ljudima svih etničkih zajednica u BiH.

Na svečanosti su nazočili brojni gosti i uzvanici među kojima je bio i predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, koji je prije svečanosti održao sastanak s kineskim ambasadorom.

Kineska nova godina po našem kalendaru dolazi u subotu 25. 01. 2020. To je godina štakora, a ovo je samo jedna u nizu manifestacija kojom se ona obilježava.

Iako ljudi smatraju štakora i ne baš pretjerano privlačnom životinjom, on zauzima prvo mjesto u kineskom zodijaku. Štakor je simbol novog početka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad