U Mostaru otvorena izložba 'Izgubljena zemlja Lemurija' Aleksandre Kokotović

Kultura 28. jul 202008:27 > 08:29
Fena

Slikarica Aleksandra Kokotović sinoć je u Centru za kulturu Mostar, u okviru manifestacije "Mostarsko ljeto 2020", predstavila izložbu pod nazivom "Izgubljena zemlja Lemurija".

Autorica Kokotović, rođena Sarajka s adresom u Beogradu, ime je koje stoji iza prekrasnih umjetničkih djela koja krase brojne javne objekte poput hotela, restorana, korporativnih prostora. Riječ je o umjetnici čija se djela izlažu u najprestižnijim galerijama regije, priopćeno je iz Centra za kulturu Mostar.

Za Mostarce je priredila 12 slika i to ulje na platnu i 10 crteža, a kako kaže, inspiraciju za izložbu pronašla je u zemlji Lemurija, drevnoj zemlji koja je postojala prije i za vrijeme Atlantide.

“Za njene stanovnike se vjeruje da su bili veoma spiritualni, na visokoj frekenciji duhovnosti i upravo to je segment koji je mene inspirirao, jer se inače cijeli život bavim spiritualnim stvarima i praksama”, istaknula je Kokotović.

Istaknula je da prvi put izlaže u Mostaru zbog čega je jako uzbuđena i sretna.

“Divno je biti dio nečega tradicionalnog, dio jednog ovakvog tima koji godinama djeluje. Svi znamo da je umjetnost dobra za dušu. Iza nas je bezbroj otkazanih izložbi, događaja, zatvorenih galerija i neotvorenih ateljea, što znači bezbroj duša kojima je potrebna njega. Festivali kao što je ‘Mostarsko ljeto’ su, pogotovo u ovim neprijatnim pandemijskim vremenima melem. Okupljaju nas umjetnike i ljubitelje umjetnosti da razmijenimo iskustva, porazgovaramo i nahranimo dušu”, kazala je Kokotović i zahvalila Centru za kulturu Mostar za velikodušno gostoprimstvo.

U okviru manifestacije “Mostarsko ljeto 2020” večeras će biti predstavljena knjiga “Na margini: likovi u romanima Ćamila Sijarića”, autorice Dijane Hadžizukić. Događaj će biti upriličen u prostorijama Narodne biblioteke Mostar na Luci u 20 sati, navodi se u priopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad