Purivatra: Zdravlje u ovom trenutku najvažnije, moramo biti društveno odgovorni

Kultura 15. aug 202009:24 > 09:25
N1

Filmom "Koncentriši se baba" sinoć je započeo 26. Sarajevo Film Festival. Ove godine festival ima simbolično značenje. Zbog složene epidemiološke situacije, sve do 21. augusta održava se u online formatu. O ovogodišnjem, neobičnom SFF-u za Novi dan govorio je Mirsad Purivatra - direktor SFF.

Na upit kakav je osjećaj pošto se festival održava online i da u Sarajevu nema festivalske groznice, Purivatra je kazao da je organizacija SFF-a radila svoj posao profesionalno, birali filmove, napravili liste gostiju…

“Prvih par stotina gostiju je već bilo potvrdilo svoje gostovanje. Bila je velika, kao i svaki put, mašinerija iza ovog projekta. Međutim, ovo je jedina razumna odluka u ovom trenutku, moramo biti društveno odgovorni i SFF nije samo filmski festival nego i veliki kulturni i društveni događaja koji promijeni ovaj grad tih osam dana. Na desetine hiljada ljudi je na ulicama, u restoranima, kafeima. Zaista mislim da bi bilo jako teško čuvati distancu i provoditi sve mjere. Bilo bi puno turista koji bi došli i sve to znači puno manje prihoda i puno manje dobrih vijesti iz Sarajeva”, kazao je Purivatra u razgovoru sa Minelom Jašar – Opardija u Novom danu na N1.

Kako je kazao, s druge strane, moramo biti svjesni da je zdravlje u ovom trenutku najvažnije.

“Čudan jedan osjećaj, sinoć je bilo divno, pozitivno ekipa je bila tu. Nedostajalo je prave atmosfere koju svi znamo, ali s druge strane, među filmskim radnicima je bilo jako veselo. Od 1. marta smo se odlučili da imamo rezervnu varijantu u slučaju nemogućnosti održavanja festivala sa publikom i napravili smo dogovore sa najboljim svjetskim kompanijama koje pružaju te servise. Jedna je iz Novog Zelanda, jedna iz Francuske i provjerili smo ih nekoliko festivala koji su bili ovako organizovali i potvrdili smo da smo uradili pravi izbor”, kazao je.

Poručio je da su prvi rezultati koji su došli, dva ili tri sata nakon početka prikazivanja prvog filma, prijatno iznenadili.

“Radi se o izuzetno velikom broju u odnosu na ostale festivale, u samom smo vrhu, ako ne i na samom vrhu po broju gledanosti iako se radi o bh. filmu. Sinoć je ta informacija i kod Pjera i kod glumaca zaista naišla na veliku podršku, zadovoljstvo”.

Poručio je da je, kada radite film, osnovna želja da taj film bude pogledan. Najveći izazov je, dodaje, bilo donošenje odluke i da su kao i svake godine radili profesionalno.

Između ostalog, poručio je da je filmska industrija jedna od najteže pogođenih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad