'Mater' otvorila 14. Mostar Film Festival

Kultura 16. okt 202020:46 > 20:50
Izvor: N1

Dugometražnim filmom "Mater" Jure Pavlovića, prikazanim u natjecateljskom dijelu programa, u petak je u formi autokina otvoreno ovogodišnje, 14. izdanje Mostar Film Festivala (MOFF), koje će od 16. do 20. listopada ponuditi 24 filmske projekcije u pet službenih programa.

Direktor MOFF-a Slaven Knezović kazao je kako je forma autokina bila jedini način za održavanje festivala jer se tako mogu ispoštovati sve mjere koje preporučuju stožeri civilne zaštite i ministarstva zdravstva.

“Posjetitelji će se osjećati sigurno dok gledaju filmove u svojim automobilima i na taj način nitko nikoga neće ugrožavati. Napravili smo također i distancu među automobilima od dva metra tako da smo potpuno sigurni i odgovorni i mislimo da se ovakvim putem ne može nastaviti širenje zaraze koronavirusom, ali se zato može obaviti 14. Mostar Film Festival. Nismo se predali i mislimo da će ljudima dobro doći što u ovo vrijeme mogu biti u masi, a opet biti izolirani i uživati u filmovima”, naglasio je direktor MOFF-a.

Kako je Knezović i ranije kazao, posjetitelje očekuje dosta dobrih i lijepih naslova.

“Doveli smo raznovrstan program i najbolje što se može pogledati u regiji i šire, za svakoga smo odabrali ponešto, a Mostarcima poručujem da se ne plaše koronavirusa, da dođu i uživaju u filmovima u ugodnom društvu”, kazao je Knezović.

Po riječima umjetničke direktorice MOFF-a Maje Knezović Lasić, u petodnevnom programu ljubitelje filma ove godine očekuje natjecateljski, internacionalni, dokumentarni, studentski program te retrospektiva Jadran filma.

U natjecateljskom programu bit će prikazano deset filmova među kojima će stručni žiri odabrati najbolje glavne i sporedne glumce te nagraditi najboljeg debitanta.

Također, prikazat će se i šest dokumentaraca, četiri filma iz programa retrospektive koji je ove godine posvećen uradcima Jadran Filma, te dva filma iz internacionalnog programa “Between the Rivers” i dva kratka filma, što je novost ovog festivala, kazala je umjetnička direktorica MOFF-a.

Predsjednik žirija ovogodišnjeg festivala je glumac Miro Barnjak, dok su članice Anila Gajević i Branka Bešević Gajić.

Festival će 20. listopada zatvoriti film Andree Štake “Mare”, koji prati peteročlanu obitelj u kojoj glavna junakinja Mare ima sve elemente za zadovoljavajući život no istovremeno žudi za promjenom koju joj svakodnevica ne omogućuje. Nakon slučajnog susreta sa strancem ona stavlja dosadašnji život na probu.

Projekcije u natjecateljskom i internacionalnom dijelu programa bit će organizirane na platou Mostarskog sajma u Rodoču gdje postoji kapacitet za 350 automobila, dok će dokumentarni program i retrospektiva biti prikazani u velikom amfiteatru Sveučilišta u Mostaru, uz poštivanje epidemioloških mjera i socijalne udaljenosti.

Svi filmovi bit će prikazani i na online platformi Tuzla film festivala.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad