U inat tmurnom vremenu: Drugu noć SFF-a obilježio "Zvizdan"

Kultura 15. aug 201518:44 > 20:24
N1

Druga noć Sarajevo Film Festivala označena je kao ona u kojoj zvanično počinje utrka za nagradu "Srce Sarajeva" u konkurenciji za najbolji film.

“Zvizdan” hrvatskog režisera Dalibora Matanića u 20:00 sati biće prikazan u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Film govori o zabranjenoj ljubavi, o njenoj fragilnosti, ali i o njenoj snazi. Ova filmska priča obuhvaća tri desetljeća, a smještena je u dva susjedna sela čija je povijest opterećena sukobima, netrpeljivošću i netolerancijom.

Matanić potpisuje režiju i scenario, dok glavne uloge tumače Tihana Lazović, Goran Marković, Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić i Mira Banjac.

Film je jutros imao svoju press premijeru na Sarajevo Film Festivalu, a publika je nakon prikazivanja uputila snažan aplauz.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Prije projekcije filma, po standardu i protokolu crveni tepih ispred Narodnog pozorišta plijenio je dosta pažnje, a naravno najveće ovacije dobila je ekipa filma “Zvizdan”. Sjaj crvenog tepiha druge noći 21. Sarajevo Film Festivala nisu pokvarili oblaci i nekoliko kapi kiše, stoga je i zvanični, takmičarski dio Sarajevo Film Festivala prošao svečano.

Podsjećamo, u takmičarskom programu ove godine biće prikazano 10 filmova. Dvije svjetske, jedna internacionalna, te sedam regionalnih premijera naći će se pod lupom žirija koji će se opredjeliti za naslov koji će dobiti “Srce Sarajeva”.

Drugog festivalskog dana program Open Air donosi nam film francuskog reditelja Jacques Audiarda, “Deephan”, ovogodišnjeg dobitnika Zlatne palme za najbolji film festivala u Cannesu, a danas je počeo program Panorama sa filmom “Ničije dete” Vuka Ršumovića, kao i platforma Sarajevo Talents za buduće filmske profesionalce.

Ekipe filmova “Deephan” i “Ničije dete” također su imale svoj momenat na glamuroznom dijelu 21. SFF-a.

https://youtube.com/watch?v=R8HdbRY3eb4