Studentska vježba kao film: "Pored mene" portret generacije

Kultura 18. aug 201511:08 > 11:18
N1

Sarajevska publika večeras će imati priliku pogledati film "Pored mene", srbijanskog režisera Stevana Filipovića u okviru programa Pretpremijere, koji lansira filmove sa domaćeg govornog područja u regionalne kino dvorane.

Sa Dženitom Piljug u samoj žiži dešavanja 21. izdanja Sarajevo Film Festivala boravili su Stevan Filipović, režiser filma “Pored mene” i Hristina Popović, jedna od glavnih glumica filma.

Filipović je istakao da mu je najbitnije da publika dobro reaguje na film, a da uopće ne sumnja u sarajevsku atmosferu festivala i sve ono što on donosi. “Sarajevo Film Festival je čudo i probio se u sam vrh festivalske scene u Evropi”, kazao je u Novom danu mladi režiser.

Hristina Popović je posljednji put bila na SFF-u prije 10 godina, a istakla je da očekuje super provod i naravno, pozivitne reakcije na film koji nosi duboku socijalnu i moralnu poruku.

“Pored mene” je film koji je počeo kao studentska vježba, budući da su Filipović i Popović su stari školski drugovi, zajedno su se kao djeca “igrali filma” i to su uspjeli manifestivati nakon 20 godina.

“Stevan je odlično odradio svoj posao na filmu”, kazala je Hristina Popović, čiji filmovi od “Parade” pa nadalje dožive veliki regionalni uspjeh.

Priča prati Oljiu, gimnazijsku profesorica historije koja je mlada, puna entuzijazma i zainteresovana za alternativne metode edukacije. Živi u braku sa slikarom Uglješom, čija je posljednja izložba izazvala burne reakcije javnosti. Grupa huligana upravo tu izložbu vidi kao povod za napad. Snimak napada stavljaju na internet. Narednog dana Olja otkriva da je to uradio neko od njenih učenika.

Na koncu gostovanja, i Filipović i Popović su se složili da je film “Pored mene” slika društva jedna refleksija društva, a da žele vidjeti kako subkulture reaguju na situaciju.

“Glumci i glumice su kreatori, a film je portret njihove generacije, iskren i autentičan”, kazali su.

Stevan Filipović, filmski režiser, scenarista i montažer iz Beograda pažnju regiona skrenuo je na sebe 2006. godine kada je izbacio film “Šejtanov ratnik”, koji je suštinski bio njegov diplomski projekat.

Nakon toga pravi kontroverzni film “Šišanje, 2010. godine, dok se ove godine publici predstavlja sa novim filmom koji će se, kao što smo rekli, već na jesen naći u regionalnoj filmskoj distribuciji.