Pravidur: Svi su bili uskraćeni za blago koje muzej čuva

Kultura 15. sep 201510:26 > 10:31
N1

Gosti Novog dana su bili Semir Abdić, kustos u odjeljenju etnologija i Andrijana Pravidur, kustos u odjelu arheologija u Zemaljskom muzeju BiH.

“Danas smo jako uzbuđeni, nakon duge tri godine od kada je zatvoren, muzej otvaramo za sve građane i konačno ćemo moći nastaviti muzeološki rad. Sretni smo da ćemo to moći raditi u punom kapacitetu i izuzetno nam je drago zbog toga i ovo je emotivan trenutak za mene“, prokomentarisala je Pravidur otvaranje muzeja.

Abdić je dodao: “Ovaj dan je nešto što se slavi poput 18. rođendana. Bio sam zabrinut kako ćemo ga nakon tri godine otvoriti, a to smo učinili prvenstveno zahvaljujući građanima kroz akciju ‘Ja sam Muzej’ i time smo dobili novu injekciju energije”.

Na pitanje u kakvim su uslovima tokom tri godine radili, Pravidur je odgovorila: “Sve kolege koje su ostale u zatvorenom muzeju su nastavile svoj muzeološki posao. To se radilo u manjem opsegu, ali su svakodnevni poslovi morali biti obavljani kako bi se zaštitili predmeti. Iz ljubavi prema svom poslu i prema kultunoj baštini koju čuvamo, morali smo nastaviti taj posao za buduće generacije“.

Na pitanje za šta su građani BiH bili uskraćeni ove tri godine, Abdić je kazao: “Za one koji nisu do sada posjetili muzej treba reći da Zemaljski muzej BiH čine tri muzeja u jednom – odjeljenje arheologije, etnologije i odjeljenje za prirodne nauke. Danas svečano otvaramo izložbu zoo geografska zbirka poslije rata i posjetioci nemaju nijednu priliku da vide tu izložbu negdje drugo“.

Pravidur je kazala kako u odjeljenju za arheologiju svako može pronaći ono šta ih zanima. “Taj odjel je bitan zbog kulturnog i historijskog karaktera. Ove tri godine zatvorenog muzeja su uskratile svim učenicima i studentima susret sa arheologijom i sa historijom i sa blagom koje čuvamo“, kazala je Pravidur.

O očekivanjima u budućem periodu, Abdić je komentarisao: “Podrška koju smo mogli osjetiti od građana BiH i kulturnih radnika cijelog svijeta će se nastaviti. Mi ćemo kao muzej nastaviti ono što smo i prije radili, a to je koristiti građanima kroz različite projekte. Moram spomenuti da smo prvi muzej u BiH koji je još 2007. godine radio projekte koji su vezani za pomoć osobama sa invaliditetom. Nadam se da ćemo i u tom smjeru nastaviti svoj rad”.