"Dječiji sajam" u Skenderiji: Porodica je ključ opstanka

Kultura 08. okt 201510:49 > 10:52
N1

Na veliku radost mališana i roditelja "Dječiji sajam" po drugi put stiže u sarajevski centar Skenderija od 6.do 8.11., a već u ovoj sedmici organizatori najavljuju mnogo akcija.

Dječiji sajam svojim edukativnim, kreativnim i maštovitim sadržajima već 10 godina oduševljava posjetitelje širom regiona, a u Sarajevo je po prvi put stigao prošle godine.

Za tri dana sajam je posjetilo više od 27.000 posjetitelja, uz predstavljanje više od 50 izlagača.

Direktorica Dječjeg sajma Maja Kujundžić bila gošća je Novog Dana, gdje je kazala da će centralna proslava 70. godišnjice JU “Djeca sarajeva” biti upriličena upravo na “Dječijem sajmu”.

“U drugu godinu organizovanja smo krenuli junački, mjesec dana ranije sa raznim akcijama. Ove godine ćemo akcenat staviti na važnost dječijih sjedalica u automobilima, a akciju ćemo organizovati u saradnji sa BIHAMK-om i policijom”, kazala je, istaknuvši da nije važno samo kupiti sjedalicu nego i provjeriti da li ona ima sve neophodne certifikate.

Akcenat će se staviti i na porodicu kao stub društva. Maja Kujundžić je kazala da zbog ubrzanog ritma života, natalitet u regiji pada. Roditelji danas prvo dijete dobijaju u kasnim tridesetim godinama života, dok su ranije prvo dijete dobijali u ranim dvadesetim godinama.

Kujundžić je kazala da naše vlasti moraju imati poticaje i zakone koji pomažu porodici, jer je to ključ za opstanak, što će “Dječiji sajam” posebno isticati.

Budući da ne žele dozvoliti da roditelji ne mogu priuštiti da dovedu dijete na manifestaciju, ulaz na “Dječiji sajam” u KSC Skenderija će biti besplatan.