Autor Fight Cluba izdaje morbidnu bojanku za odrasle

Lifestyle 28. jul 201616:54 > 17:12
Izvor: Facebook/ Chuck Palahniuk

U poslijednje vrijeme, bojanke za odrasle su postale pravi hit. Chuck Palahniuk, autor poznatog romana "Fight Club", radi na uznemiravajućoj bojanci za odrasle osobe pod nazivom "Bait", koja bi trebala krenuti u prodaju na jesen.

Bojanka će da sadrži 50 ilustracija koje će pratiti 8 novih priča. Reklamirana kao knjiga koja nije za ljude slabog srca, sadržavati će crno-bijele ilustracije stvari koje inače ne viđamo u bojankama, kao pseće obavljanje nužde na Hollywood zvijezdi.

Palahniuk je za Mashable otkiro svoje razloge zbog kojih se odlučio na ovaj potez.

Zašto ste odlučili uraditi bojanku, budući da je to pomalo neobičan medij?
U jednu ruku sam bio šokiran koliko su bojanke za odrasle popularne. Vidio sam da neki od mojih prijatelja boje i objasnili su mi da je to kao novi sudoku. To je to što ljudi sada rade. U isto vrijeme, znao sam mnogo umjetnika, poput Joëlle Jones koja je radila dopunske naslovnice za Fight Club 2. Nisam htio izgubiti te kontakte. Tako da je bojanka ispala odličan projekat da se uradi u međuvremenu i da se održe dobri odnosi sa tim umjetnicima. Na primjer, David Mack, koji je radio ilustracije za Fight Club 2, radi portret autora koji će isto tako biti komad za bojenje.

Kakve su priče u “Bait” bojanci?
Bait većinom sadrži priče o roditeljima i djeci. Mali broj priča koje nisu o tome su opet o starateljima, ili o moćnim ljudima koji se brinu o stvarima koje naizgled neamaju nikakvu moć. To je jedna jukstapozicija moćnih sa nemoćnim. Sve priče dozvoljavaju unakrsni prenos moći.

Kako je ubacivanje ilustracija za bojanje utjecalo na same priče?
Morali smo napraviti bujne ilustracije. Mi smo to nazivali mogućnostima za bojenje. Zidovi su morali imati tapete, tkanine su morale imati neke šare, morali smo ubacivati nakit, insekte ili nešto malo u zraku. Sve smo uradili da bi postojala velika selekcija stvari za bojenje u svakoj ilustraciji.

Po vašem mišljenju, zašto su bojanke za odrasle postale ovako popularne? Jako mnogo ih je izdato u poslijednjoj godini.
Bio je članak u New York Times-u koji je govorio o tome da bojanke dozvoljavaju ljudima da postignu stanje mira koje inače proizilazi iz umjetničkih poduhvata. Međutim, ovdje nema mjesta za brigu kako će djelo ispasti na kraju.

Radite na drugoj bojanci. Hoće li biti slična ovoj, bar što se tiče teme i priča?
Da, hoće. Ali ova će biti prelijepa. Čini se kao da bi bila šteta ne pokušati izbaciti po jednu svake godine, ili svake dvije godine. Eventualno će biti dostupan set bojanki. To će biti knjige koje vrijedi sačuvati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.