Doktrina scijentološke crkve – zatvor za um i zdrav razum

Lifestyle 06. okt 201611:15 > 12:20
Izvor: N1 | AFP

Scijentologija, religija obavijena velom tajni koja ne prestaje da fascinira sve one koji o njoj znaju malo, ali ono što zaboravljaju jeste da ova religija - baš kao i svaka druga je poprilično potcijenjena u očima javnosti.

Da krenemo od ‘jajeta’. Prve asocijacije na scijentologiju su:

1. Tom Cruise;
2. John Travolta;
3. Bog svemirac kojem malo ko može imena da se sjeti.

Niti jedna druga religija nije bila toliko izložena parodiji i satiri kao scijentologija, ali budimo iskreno – ako ne čitate dovoljno o njima vaš život treba staviti negdje u epizodu “Trapped in the Closet” popularnog showa South Park.

Dva dokumentarca koja su snimljena tokom 2015. i 2016. godine na neki način su otvorila oči svijetu koji je sa podsmijehom gledao na scijentologiju. Going Clear i My Scientology Movie otkrili su najmračnije tajne scijentologije, koja nije samo religija, nego i moćna organizacija koja sama za sebe smatra da je socijalno progresivna i često pogrešno shvaćena.

Utemeljiteljem scijenotlogije smatra se L Ron Hubbard i to početkom pedesetih godina prošlog vijeka. On je ispričao priču staru 75 miliona godina, kada je planeta Zemlja (koju on naziva Teegeeack) bila dio konfederacije 90 planeta koje su bile pod komandom Xenua.

Da bi izliječio prenaseljenost te galaksije, on je paralizovao ljude sa ostalih planeta – i prebacio ih na zemlju svemirskim brodovima.

Pitate li se šta je bilo sa ostalim planetama iz konfederacije? Upalio je vulkane i detonirao H-bombe, naravno. No, Xenu nije želio izgubiti duše ljudi, pa ih je zatvorio u ‘hvatače duša’ koji se nalaze instalirani na nebu.

Te duše kasnije su homogenizirane u naše rane pretke na planeti zemlji kakvu danas znamo. To je ‘knjiga postanka’ scijentologije.

Dakle:

1. Vladar vanzemaljac;
2. Svemirski brodovi;
3. Hvatači duša…

Da li se još uvijek pitate kako oni uspiju ubijediti ljude da se pridruže scijentološkoj crkvi? Jednostavno. Unutar postoji tajna doktrina koju je opisao L Ron Hubbard u kojoj stoji da morate postati Operativni Thetan nivo III (OT III), za što vam ne trebaju samo godine da postignete – nego i hiljade i hiljade dolara.

U pomenuta dva dokumentarca zabilježena su svjedočenja bivših članova scijentološke crkve koji su u potpunosti udaljeni iz zajednice, porodice više ne žele razgovarati s njima, i prisiljeni su da sami sa sobom počnu novi život daleko od okruženja koje ih je indoktriniralo godinama.

Scijentologija i zatvor za um i vjerovanje

Svim bivšim članovima na početku je predstavljena ista ideja. Priključivanje scijentološkoj zajednici život će im krenuti drastično na bolje. I to je stvarno istina, u početku.

Pete Griffiths ima 61 godinu, a scijentološkoj crkvi se priključio 1987. godine. Član je bio do 2008. godine. On sam kaže da mu se ta crkva poigravala sa razumom punih 20 godina. Prvi kurs koji naučite tamo jeste samoobnova.

“Oni kažu da je sve do uma, do popravljanja sebe samog, i to me kupilo. Zbog toga sam se priključio – činjenice da ću zbog njih postati bolji čovjek. Ubijedili su me da imaju sve tehnike koje će mi pomoći. Pao sam na to, a nisam gledao to kako treba”, kaže Griffiths.

Nije on jedini, da se razumijemo. John Duignan je u svojim dvadesetim godina, živeći u Stuttgartu, postao  svjestan postojanja te religije. Sada su mu 52 godine, a priznaje da se toj crkvi priključio nakon raskida sa djevojkom. Patio je od depresije, bio je ranjiv – što su nadležni za indoktrinaciju u scijentološkoj crkvi iskoristili da ga pridobiju.

Izvor: AFP
Izvor: AFP
Izvor: AFP
Izvor: AFP
Izvor: AFP
Izvor: AFP
Izvor: Facebook
Izvor: Facebook
Izvor: Facebook
Izvor: Facebook
Izvor: Facebook
Izvor: Facebook
Izvor: Facebook

“Obećanje da će mi um biti jasan i otvoren, da će sva moja bol biti izbrisana i da će mi dati novu energiju, snagu i pozitivnost u životu me kupila. Tada mi je to zvučalo jako dobro, prodali su mi tu priču kao dobri trgovački putnici. Za samo nekoliko sedmica, scijentologija mi je obuzela cijeli život”, kže Duignan.

Stephen Johnes, također bivši član, smatra da se scijentološka crkva na početku obraća samo ranjivim. On se priključio nakon što je obnovio drugu godinu fakulteta. Prišli su mu, i tako je počelo njegovo 22-godišnje ropstvo crkvom koja je među najmisterioznijom na svijetu.

“Oni su gospodari manipulacije ljudima. Prođu te kurseve, pa provode decenije manipulišući ljudima. Ako mislite da ste imuni – niste. Svako je u opasnosti, pogotovo ako vam priđu u pravo vrijeme”, kaže Johnes.

Prvo što uradite nakon što pristupite scijentološkoj crkvi jeste upitnik od 200 pitanja, kao test ličnosti – koji vas čini još podložnijim manipulaciji nego što ste to bili ranije.

Reaktivni um

Dok odgovarate na ta pitanja – omekšate, i psihički i fizički. Taj test scijentolozima pomaže da identifikuju 10 vitalnih karakteristika vaše ličnosti, koje će kasnije biti faktor u kreiranju vaše kompletne budućnosti unutar crkve.

“Kažu vam da ste depresivni. Vi odgovorite da niste. Oni kažu da vi to mislite o sebi, i da možete biti sretniji nego što jeste. Jednom kada se usaglasite s njima – tada počinje vaš put ka narednom nivou. Svaki novi nivio vam ‘dokazuje’ da je scijentologija tu da vam pomogne u daljem razvoju ličnosti, u zavisnosti od toga šta vam ‘služba za indoktrinaciju’ prodaje”, kaže Johnes.

Kompletna religija zasnovana je na zapisu pod nazivom Dianetics – The Original Thesis, bestseler L Rona Hubbarda koju je napisao pedesetih godina, a fokusira se na ‘reaktivnom umu’ za kojeg vjeruje da je u interferenciji sa etikom, pažnjom, srećom i ludilom kod osobe. On je tu knjigu prepakovao u religiju koju danas nazivamo scijentologijom.

Stephen Johnes je u međuvremenu dodao i savjet svima onima koji još nisu imali tu nesreću da im priđe scijentološka crkva: “Ako cijenite sopstveno ludilo i račun u banci – ne priključujte se”.

Za kraj, u početku smo pomenuli Toma Cruisea i Johna Travoltu. Njih dvojica su samo ‘lice i naličje’ scijentološke crkve, budući da (pogotovo u SAD-u) holivudske ikone itekako kreiraju javno mnijenje. Elisabeth Moss, Kelly Preston, Nancy Cartwright, Anne Archer, Giovanni i Marissa Ribisi, David Cambell, Danny Masterson, Greta van Susteren i brojni drugi su bili ili još uvijek jesu u raljama scijentologije.

Za kraj, sve što organizovana religija može da uradi manjoj ili većoj grupi ljudi nalazi se u opisanom dokumentarcu Going Clear.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.