Znate li šta je škafiškafnjak?

Lifestyle 10. okt 201610:39 > 10:48
Izvor: flickr.com

Jedna od riječi koji su svi barem jednom u životu probali izgovoriti, a niko ne zna šta zapravo znači jeste škafiškafnjak.

Kada je Donald Trump tokom prve predsjedničke debate na CNN-u iskoristio riječ “bigly” – to je dan poslije postala glavna vijest na svim svjetskim portalima. Razlog je taj što ta riječ ne postoji, niti ima značenje. U teoriji, prostor BiH je prepun izraza koji nemaju značenje, ali se obilato koristeu svakodnevnom govoru.

Pokušali smo izdvojiti nekoliko najfrekventnijih, koje se koriste od razgovora sa djecom – do ‘pridjeva’ koji ne opisuju ništa, a govore štošta. Legenda kaže da je ovu riječ koja zapravo ne znači ništa, smislio neki anonimni pijanac. Razlog nije poznat. Vjerovatno da bi napakostio onima koji nisu baš vješti u izgovoru ”teških riječi”. A izraz škafiškafnjak zaista ne znači ništa.

Baš kao ni, recimo, trtuleica – ni ta riječ ne znači baš ništa. A koristimo je.

Škafiškafnjak je u svakom slučaju najveći škafiškafnjak među škafiškafnjacima. Možete li to izgovoriti? Poslužit će vam kao logopedska vježba, a eventualno je možete ubrojati na sopstvenu listu beskorisnih talenata koje svi postedujemo, na ovaj ili na onaj način. 

Lomljenje jezika je dakle posebna disciplina. 

Uspjeli smo pronaći i upotrebu riječi škafiškafinjak. To je uradio hip-hop sastav Mislioci: Škafiškafnjak i pop koji kopa prokop prohibicija policija igra dičija…”. Ostatak teksta pjesme nećemo pominjati, pronađite ga i poslušajte na svoju odgovornost. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.