Saznajte šta vam organizam poručuje bojom usana

Lifestyle 19. dec 201612:17 > 12:23
Izvor: Pixabay.com

Istočnjačka narodna medicina ima zanimljivo tumačenje u vezi vašeg zdravstvenog stanja na osnovu boje usana.

Inače, usne prirodno treba da budu roze do tamnoroze boje, a sve druge nijanse govore o nekim tegobama u tijelu. Pogledajte se u ogledalo i saznajte šta vam organizam poručuje:

1. Blijedoroze

Ako su usne blijede, skoro boje kože, to je znak malokrvnosti. Vašem organizmu fale crvena krvna zrnca i hemoglobin, pa bi trebalo da jedete hranu bogatu željezom, poput brokolija.

2. Jarko crvene

Ako usne imaju mnogo jaču crvenu nijansu nego što bi trebalo, to znači da se organizam pregrijava i da jetra radi prekovremeno. Jetra je “tihi organ” koji se “ne žali”, pa ne čekajte da zaboli, već preduzmite nešto.

3. Ljubičasto-zelene

Nije neuobičajeno da i kod zdrave osobe usne povremeno budu ove boje tokom zimskih dana, ali ako konstantno tako izgledaju, onda to ukazuje na probleme sa srcem i plućima, pa je najbolje obratiti se ljekaru i prekontrolisati te organe.

4. Tamnoljubičaste

Kad su usne ovakve boje, to znači da nešto nije u redu sa organima za varenje, pa se savjetuje da prestanete s brzom hranom i jedete svježe namirnice bogate vlaknima.

5. Tamnoljubičaste ivice

Ako su samo ivice usana ove boje, to znači da u vašem organizmu postoji neravnoteža jina i janga, pa se može desiti da vam je čas hladno čas vruće. U tom slučaju se dobro odmorite, dobro jedite, ali nemojte jesti jaku hranu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.