Potrebni dobrovoljci za život na udaljenom ostrvu

Lifestyle 21. dec 201609:17 > 09:45
Izvor: Tasmania Parks and Wildlife Service

Da li biste željeli pobjeći od modernog svijeta i otići živjeti u divljinu? Ukoliko je vaš odgovor potvrdan, imamo dobru vijest za vas.

Tasmanijski servis “Parkovi i divlji život Tasmanije” su u potrazi za dva volontera koji bi se brinuli o australskom najjužnijem svjetioniku koji se nalazi na ostrvu Maatsuyker koji je udaljen 10 kilometara od obale Tasmanije.

Program volontiranja bi trajao šest mjeseci, a na ostrvo bi vas odvezao helikopter jer na tom mjestu ne postoji mol za jedrilice. Volonteri će imati pristup radiju, radiju za hitne slučajeve, imat će fiksni telefon, ali internet ne. Također, volonteri će trebati spakovati svu hranu i potrepštine za pola godine koliko će boraviti tamo.

“Mi smo u potrazi za ljudima koji su zdravi, žele da žive i rade u udaljenim mjestima i koji će brinuti o održavanju objekata, postrojenja i opreme. Osim toga, svakodnevno će morati davati informacije o vremenu Zavodu za meteorologiju, za koje će prethodno dobiti obuku ali i novac”, stoji u opisu posla.

Maatsuyker Island caretakers/Ilustracija

No, u oglasu ne spominju ekstremne uvjete na otoku, kao na primjer stalne udare vjetra koji dolaze s okeana i 250 kišnih dana u godini.

Od volontera se očekuje da kosi travu površine oko dva kilometra, a postoji i šansa da će možda morati ponuditi utočište nekome ko doživi brodolom na stjenovitim obalama otoka.

Ukoliko vam sve ovo zvuči kao vaša zamisao raja, prijavite se na www.parks.tas.gov.au ili www.wildcaretas.org.au.

Program traje marta do septembra i od septembra do marta. Prijaviti se možete do januara 2017. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.