Šta treba, a šta ne treba jesti za vrijeme menstruacije?

Lifestyle 23. dec 201612:57 > 13:05
Izvor: flickr.com

Bolovi tokom menstruacije mogu da budu neprijatni i da vas spriječe da obavljate svakodnevne obaveze.

Postoje namirnice koje će vam pomoći da otklonite bol, ali i one koje je podstiču i pojačavaju. Zato se pridržavajte režima zdrave ishrane.

Čajevi – piti što više

Čaj od žalfije, dvije šolje dnevno, možete piti 2-3 dana prije početka menstruacije i to između obroka. Kamilica je dobra za stišavanje bolova i dobro ju je piti 3-4 puta dnevno. Čaj od sjemena kima olakšava menstrualne tegobe i spriječava grčeve. Uzimati po šoljicu čaja tri puta dnevno. Dobri su i čajevi od lišća maline i aromatični čaj od komorača.

Konzervirana hrana

Hrana, poput čipsa i one iz konzerve, koja sadrži veliku količinu natrijuma, dodatno može da pojača bol u želucu i izazove povraćanje.

Hljeb

Preporuka je uzimati hleb od cjelovitog žita, sve integralne žitarice i njihove proizvode, a izbjegavati bijeli hljeb, lisnata i pržena tijesta.

Meso

Pošto meso sadrži visoki nivo zasićenih masti, koja može da izazove upalu i bol, treba ga izbjegavati. Možete jesti bijelo meso ili ribu.

Kofein i alkohol

Dosta kofeina može da podstakne bol i izazove kašnjenje sljedećih menstrualnih ciklusa. Pijte čajeve umjesto kafe ili bar kafu sa manje kofeina. Isto tako izbjegavajte alkohol jer izaziva promjenu raspoloženja i nadimanje.

Mliječni proizvodi

Dobro je uzimati obrano mlijeko i mliječne proizvode po mogućnosti organskog porekla, probiotički jogurt i sveži posni sir, a svakako izbjegavati punomasno mleko i sireve.

Dobri dodaci ishrani

Korisno je uzimanje i određenih dodataka ishrani, prvenstveno omega-3 masnih kiselina, vitamina E i B1, kalcijuma i magnezijuma.

Slatkiše

Slatkišima je teško odoljeti, ali je važno da ih izbjegnete za vrijeme ciklusa. Popraviće vam raspoloženje na kratko, ali podstaći bol u želucu. Ako želite da unesete malo šećera, pojedite jabuku, bananu, krušku ili dinju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.