Pet razloga zbog kojih trebate prestati piti kafu

Lifestyle 03. jan 201719:23 > 19:33
Freeimages.com

Osim što posjeduje miris koji "očarava" svakoga i energije koju dobijete nakon kušanja, teško je kafu staviti u koš sa stvarima koje vam škode.

Današnji svijet nameće dosta toga što nas frustrira, izlaže stresu ali nerijetko nas tjera da san mijenjamo kafom.

Međutim, nakon nekoga vremena vaše će vam tijelo početi slati zakašnjele reakcije na takav način života.

Ukoliko ste razmišljali o tome da kafu zamijenite čajem, ovih pet razloga vas možda može ohrabriti.

1. Kofein u kavi povećava nivo katekolamina, koji potiču visok krvni pritisak.

2. Navikavanjem na kofein smanjuje se osjetljivost na inzulin što otežava vašim stanicama da pravilno reaguju na šećer u krvi.

3. Nefiltrirana kafa ima najveći udio korisnih antioksidansa, ali u istom trenutku dovodi i najviše diterpena u vaš organizam koji su povezani s povećanom razinom triglicerida, kao i LDL i VLDL kolesterola.

4. Blagotvorna klorogenična kiselina koja može odgoditi apsorpciju glukoze u crijeva također može i povećati razinu homocisteina koje zapravo mogu predvidjeti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

5. Kafa može biti uzrok žgaravice i ostalih želučanih smetnji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.